STÖTTA AFF

Swisha ditt bidrag redan idag! 123 22 22 800

CLUB 1974

Just nu 141 medlemmar! Bli medlem enkelt och snabbt här...

SUPPORT AFF

Fans outside Sweden, contribute HERE!

Mamadouba Diaby firar sitt 2-1 mål efter ett tungt skott, därefter tog festen slut för Assyriska.. [FOTO: Morris Esa]

Festen kom av sig

 

Assyriska FF hade redan två segrar i bagaget och jagade sin tredje raka i sena kvällsmatchen mot Newroz FC igår. Laget hade med sig mycket publik och hade vänt ett underläge, motståndarna var i brygga och det var bäddat för fest. Men Newroz FC lyckades på ett logiskt ologiskt sätt att sabotera festen genom att sno alla tre poäng i matchens absoluta slutminut. Mrad Barsom rapporterar om en galen kväll i fotbollens tecken.

 

Jag vet inte vart man ska börja och sluta efter en sådan match. Jag gör ett försök i alla fall. En ovanlig speldag på en usel gräsmatta, en kall majmånad. De av oss som följt den europeiska fotbollen de senaste veckorna har sett makalösa vändningar utspela sig. Vändningar som fått en att undra om fotbollen verkligen spelar ett spratt med folks hjärnor och känslor. För lurad och bestulen var min känsla efter den bittra förlusten denna omgång.

Assyriska kom in till Sätra IP med två raka segrar, segrar som som stundtals präglats av mycket fin fotboll. Dagens motståndare Newroz FC, med lika många poäng i tabellen, ett lag jag själv spelat mot flertalet gånger och som nu klivit upp några divisioner och ska försöka vandra uppåt i seriesystemet.

Assyriska kom till spel i stort sett med fullt lag, dock fattades Izuchukwu Emeh, som för mig är en av lagets viktigaste spelare och en personlig favorit. Matchbilden är inledningsvis avvaktande men där Newroz ändå känns lite hungrigare de första spelminuterna. I matchminut tio gör sig oturen påmind då Kyle Konwea olyckligtvis brytpassar bollen i huvudet på en Newrozspelare som blir till en assist till motståndarnas mest målfarliga spelare, Stefan Ostojic, som i friläget förvaltar bjudningen på bästa sätt av och rullar in bollen retfullt enkelt med vänsterfoten.

En halvtimme in i matchen händer det som skulle prägla hela matchen och slutresultatet. Däremellan var spelet jämt och utan några större farligheter åt något håll. Assyriska kanske borde förvalta omställningarna på bättre sätt då man ofta inte släppte bollen i rätt läge eller inte alls. Något att öva på eftersom det varit en upprepande faktor hela säsongen.

Incidenten där en av linjedomarna sträckte sig och fick avbryta matchen blev startskottet för en galen kväll. En ersättare, den högst kvalificerade, fick hoppa in från publiken men fick avsluta sin insats redan i halvtid. Innan dess hade Assyriska tagit över en aning och skapade ett trippelläge där Michael Kargbo, Ramez Matti och Admir Catovic avslutade resultatlöst. I tillägget från linjedomarens skada passade Matti vackert fram Kargbo som kom fri, försökte runda målvakten och fick iväg ett avslut som i sin tur studsade fram till Junior som kvitterar, trodde de flesta. I situationen hade domaren hittat en straff. Mycket riktigt pekade han på straffpunkten och visade ut Alexander Rokak som hade tagit Kargbos avslut med handen. Straffen skickade Kargbo själv till 1-1, det var hans tredje straffmål på sex matcher.

I halvtid uppstod många diskussioner i omklädningsrummet mellan ledare från båda lägren, domare samt kontrollanter från Svenska Fotbollsförbundet om huruvida man skulle fortsätta matchen med den högst kvalificerade domaren som ersatte den ena linjedomaren, fortsätta matchen med endast två domare eller helt enkelt avbryta matchen. Domarteamet med Erik Skotte i spetsen tog till slut beslutet att fortsätta matchen med endast två domare. Nu skulle alltså endast två domare klara av det tre inte kunde, och ännu sämre förflytta linjedomaren som är kvar till andra sidan vilket gav Assyriska en nackdel med offsideregeln. För ärligt talat så kändes det som Skotte i andra halvlek chansade rejält utan sin andra linjedomare. Mest rättvist vore att ta in den mest kvalificerade domaren från publiken.

I början av andra halvlek märks det att Assyriska tar över mer ju längre matchen lider. Newroz sticker upp då och då med en farlig frisparkssituation som hetaste läge. Så i den 71:a minuten tar Assyriska välförtjänt ledningen genom ett drömskott av Mamadouba Diaby. På passning av Abu Bakarr Suma piskar han in bortaledningen bakom hemmalagets målvakt. Bara någon minut efter ledningsmålet tacklas Matti så fult att allt annat än rött kort vore tjänstefel. Och just tjänstefel blev det. Att domaren inte vågade visa ut Roy Sevgili är för mig en gåta. Tror nog att Sevgili själv inte fattade att han fick vara kvar på plan. Men lagledningen i Newroz förstod hur farligt nära det var en utvisning och bytte raskt ut Sevgili i nästan samma minut.

Efter den situationen undrade jag om Assyriska var en man mindre och inte tvärtom. Laget backade hem och slarvade i uppspelen. Just ett slarv gav Newroz kvitteringen från ingenstans. Ett sovande försvar och en målvakt som felbedömde bollbanan tillät en fri Ostojic lobbnicka in sitt andra mål för kvällen och det var kvitterat i 82:a minuten.

Istället för att avgöra matchen hamnar Assyriska istället i stressmoment. Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid kunde Konwea nicka in ledningsmålet men träffade istället burgaveln efter ett drömläge. Assyriska får bra lägen att ta ledningen igen men kvaliteén och det lilla flytet saknas. I matchens sista sekunder kontrar Newroz också in 3-2 som en blixt från klar himmel. Dåligt hemjobb lämnar stora luckor som utnyttjades av motståndarnas Alan Naib.

Logiskt eller ologiskt, man kan använda båda orden och få rätt. Fotbollen är som den är, oförlåtlig logisk om man inte tar vara på sina chanser att stänga matchen. Den blir så logisk att det blir ologiskt. Fråga bara Barcelona och Ajax. Ologiskt att båda slogs ut ur årets Champoins League, men fullt logiskt när man inte förvaltat sina chanser tidigare.

STARTELVAN
85. Jesper Edin (MV)
4. David Strömgren
6. Alekh Singh
7. Admir Catovic
10. Ramez Matti
11. Junior Kamana Wa Kamana 71'
14. Mamadouba Diaby
17. Abu Bakarr Suma
19. Michael Kargbo
22. Nemrut Awrohum (K)
88. Kyle Konwea

ERSÄTTARE
1. Kevin Dyplin (MV)
2. Essel Dela Sampson
5. Lukas Johansson
9. David Yarar 71'
12. Izuchukwu Emeh
15. Tobil Kerimo
16. Linus Hillemar

 

 

Publicerad: 14 maj 2019 i kategorin Senior

Skribent: Mrad Barsom

 

Artikelarkiv

Årtal
Sökord
Max 30 tecken
 
Ingen revansch mot Newroz
Senior 29 jun 2020 av Mrad Barsom
Assyriska träningsspelade mot Sundbyberg IK
Senior 22 jun 2020 av Mrad Barsom
Stödet är inte tillräckligt
Nyheter 16 jun 2020 (19:00) av Moussa Esa
Assyriska hyllade Paul med en premiärseger
Senior 15 jun 2020 (12:00) av Mrad Barsom
Boris Ljevar: Vi är nöjda med vinsten
Senior 15 jun 2020
Amani: "Jag gillar att utmana man mot man"
Senior 13 jun 2020 av Mrad Barsom
Ingen publik på premiären
Nyheter 12 jun 2020 av Redaktionen
Benjamin Fadi klar för Assyriska FF: "Jag kommer kämpa för min plats i startelvan"
Nyheter 10 jun 2020 (21:00)
Augar om seriestarten: "Jag skulle ha uppskattat nyheten betydligt tidigare"
Nyheter 4 jun 2020 (21:00)
Övertygande seger för P08 mot Kallfors
Ungdom 23 maj 2020 av Mrad Barsom
Dags för årets fotbollsskola
Nyheter 8 maj 2020
Assyriska satsar på sin ungdomsverksamhet
Ungdom 30 apr 2020 av Redaktionen
Rohlin om Corona, truppen och serien
Nyheter 29 apr 2020 (18:00)
Tahirovic klar för Assyriska FF: "Mittback med bra passningsfot"
Nyheter 17 apr 2020 (12:00)
Ike klar för Assyriska FF: "Jag ska fokusera på att vinna skytteligan"
Nyheter 16 apr 2020 (15:00) av Redaktionen
Förlängd försäsong och en halverad serie
Senior 14 apr 2020 (21:00) av Redaktionen
Gillberg klar för Assyriska FF: "Det blir ett bra mittfält i år"
Nyheter 10 apr 2020 (16:00)
Gabriel Aphrem klar för Assyriska FF
Nyheter 8 apr 2020 (20:00)
#StöttaAssyriska
Nyheter 31 mar 2020 (13:00) av Redaktionen
Assyriska tog farväl av sin Paul
Nyheter 28 mar 2020 av Redaktionen

NÄSTA MATCH

SAMARBETSPARTNERS

TABELLEN

Annonser
Meddelande
Bekräfta