Stor intervju med Tor-Arne Fredheim: "Kick-and-run är inte mitt spelsätt"

Foto: Assyria TV

Vem är Tor-Arne Fredheim?
Jag är en västmanlänning som kom till IFK Norrköping när jag var 21, dit jag blev värvad när de var i Allsvenskan. Jag började som forward första två åren och blev sedan yttermittfältare. Totalt spelade jag där i nio år och vi vann både cup- och SM-guld.

Jag avslutade med två år i Linköping innan jag började tränarkarriär 1994, så direkt efter spelare blev jag tränare. Först var det Åby IF i division 2 i två år, sedan assisterande tränare i Norrköping i fyra år, innan jag blev huvudtränare där i en säsong. Sedan tog jag över rollen som sportchef.

Därefter bar det av till Slepiner, som jag tog upp till ettan, innan det bar av till Sylvia i två år. De tog jag till Superettan-kval andra året. Sedan blev det Ljungskile i fyra år. Ljungskile var mer eller mindre bankrutt och hade knappt spelare. De spelade dessutom mycket kick-and-run, vilket inte är mitt spelsätt. Så jag tänkte att om jag kan ändra på deras syn på fotboll och samtidigt producera poäng kommer jag synas igen. Och nu är jag här.

Vad har du för fotbollsfilosofi?
Ett snabbt anfallsspel med mycket fart blandat med olika typer av spelare, med olika egenskaper. Jag försöker lyfta fram de bästa egenskaperna hos spelarna, att de ska få göra det de är bra på så mycket som möjligt. Med varierande spelartyper blir det ett rätt intressant passningsspel och jag vill liksom ha teknik blandat med fysik.

Hur jag ser på försvaret beror på uthålligheten i gruppen. Utifrån den kan man antingen våga sätta en aggressiv press kontra lågt försvar. Jag föredrar det pumpande ibland och det låga ibland. Allt beror på motståndet och hur matchen går.

Jag försöker generellt inte ändra för mycket. Smådetaljer visst, men jag försöker hålla mig till i princip samma spelidé hemma och borta, utan några större skillnader.

Men hur skulle du beskriva dig som tränare? I dagens fotboll finns hårda Capello/Van Gaal-typer, och så finns Simeone och Klopp som firar med fansen. Hur är du?
Jag är rätt flexibel. Ser jag att det inte finns energi, som efter en lång resa till en bortamatch eller i en seg hemmamatch, står jag upp och skriker för att ge spelarna den. Men måste jag skrika så är det något jag inte lyckats göra bra. Min stil gentemot spelarna i omklädningsrummet är lugn och trygg.

Rent taktiskt ska jag inte behöva styra för mycket under match om inte motståndarna gjort en förändring. Då kan jag vara mer aktiv. Det beror lite på från match till match också. Jag vill inte vara den som gapar, men har motståndarna gjort något drag måste jag vara aktiv.

Jag står upp nästan hela matchen, men jag är både analytiker och coach på en gång. Det handlar inte bara om titta, utan också att driva och coacha. Det är en balansgång. Är man en sådan som bara ägnar sig åt coachning får man ingen analytisk känsla. Man måste se motståndarnas strategin, tänka ut motdrag.

Jag har dock svårt att fira. Det är egentligen inte så bra, men om vi gör ett mål och jag börjar fira kan jag tappa det jag har bestämt inför matchen. Jag är nämligen väldigt förberedd inför matchen. Jag har en plan och följer den, men är också förberedd på det oförutsedda. Egentligen är jag glad när vi gör mål, men jag har svårt att fira, för att bibehålla fokus.

Är du en mer offensivt eller defensivt lagd tränare?
Jag var offensiv som spelare, och jag lägger upp träningarna som så att tre dagar är det offensivt och en dag defensivt - både under försäsongen och hela året.

Är det inte spelarna som finns att tillgå som avgör?
Givetvis är det så, att balansen på truppen är viktig. Jag försöker värva så att vi har en offensivare balans än defensiv, och samtidigt värva strategiskt. Exempelvis ett nyförvärv på det centrala mittfältet måste passa bra med Holster, alltså kunna täcka upp bakåt men också sticka iväg på djupet så att Holster kan skjuta och komma med sina instick.

Men förhoppningen är att hitta spelare som kan ge en mer offensiv balans. Ljungskile 2014 gjorde fler mål än Sundsvall, som gick upp, och bara Hammarby, som vann serien, gjorde fler mål än vi. I en perfekt värld vill jag ha fem poängspelare på planen - anfallarna, yttrarna och en mittback eller central mittfältare.

Vad är dina intryck av Assyriska de första två veckorna?
Runt fotbollen är det väldigt många engagerade som vill hjälpa till i flera olika avseenden. Vad gäller truppen har vi väldigt få spelare i avtal just nu, och en del personer är lite oroliga att vi inte får in spelare, framför allt för att cupen startar snart.

Men vi får inte stressa för att vi inte har spelare, vi ska bara försöka hitta rätt spelare. Vi tittar nästan uteslutande på spelare från Sverige, och bara några enstaka från utlandet om vi inte hittar någon härifrån. Mest tittar vi i Stockholm och Sörmland. Hela januari kommer vi ha testspelare in och ut.

Vad har du för mål fram till premiären?
Bygga en spelidé och bygga upp konditionen. Vi är dock lite för få spelare för att just nu kunna bygga spelidén, men det kommer säkert se bättre ut framöver.

Och säg att vi står där i premiären med en spelidé och kondition?
Ja, alltså, vi måste ju få in spelarna först. Som bäst 20 utespelare och två målvakter, som sämst 18 utespelare och två målvakter. Men målet för säsongen är fortfarande för svårt att uttala. Det är klart att vi gör allt för att slåss om topp fem, men det tror jag nästan alla i Superettan vill.

Vilken lagdel vill du helst förstärka?
Vi har kontakt med en mittback, vänsterback, vänsteryttermittfältare och en forward. Utöver dem testspelar två spelare.

Vad säger du, i detta tidiga skede, om årets upplaga av Superettan?
Det är ju alltid några lag som satsar hårt. I år är det GAIS och Sirius. De har värvat enormt och spenderat mycket pengar. Som det ser ut nu är det svårt för andra lag att mäta sig med dem. Du behöver en stor och bred trupp - och för en klubb som Assyriska måste vi ha 16 bra och friska spelare på den här nivån om vi ska vara ett topplag. Sedan brottas en hel del lag med ekonomin också.

Vilket spelsystem vill du använda dig av i AFF?
Jag vill ha en fyrbackslinje. Utöver det är det svårt att säga med tanke på hur truppen ser ut nu - vi har ju så få spelare. Det kan bli 4-2-3-1, 4-4-2, 4-1-2-3?

Hur ser du på att Assyriska fungerar som ett landslag?
Positivt. Det är bara stimulerande att många följer oss och att vi har supportrar överallt. Det märke jag ju när jag skrev på för Assyriska och träffade assyrier i Uddevalla. De var jätteglada att jag kommit hit, fastän de bodde där. Det var likadant i Norrköping, där jag känner många assyrier. De tycker att det är roligt att jag kommit till deras lag.

Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩