Ny karriär väntar för Andreas

Andreas Haddad i Assyriskatröjan.

Andreas Haddad i Assyriskatröjan. · Foto: Arkiv

Efter spel i fyra länder och en karriär som sträcker sig över 14 år tackade Andreas Haddad för sig efter förra säsongen. Andreas, som gjort över 100 matcher i Assyriskatröjan över fyra sejourer, har skapat många minnen hos Assyriskafansen genom åren. Men efter att karriären som fotbollsspelare tagit slut har han inte legat på latsidan utan påbörjat en ny karriär som tränare för Assyriskas ungdomar, närmare bestämt pojkar födda 02, som nästa år kliver in Pojkallsvenskan.


Efter spel i flera klubbar är det vissa tränare som har färgat Andreas syn på fotboll och ledarskap mer än andra. Två år i Hammarby under Nanne Bergstrand gjorde att Andreas fick upp ögonen för tränarrollen och han bestämde sig för att satsa på det efter karriären som fotbollsspelare.


- Efter att ha haft Nanne Bergstrand som tränare fick jag upp ögonen för tränarrollen och tyckte att det var väldigt intressant, jag har samlat på mig manualer och material och satt min egen prägel på det. Jag känner att ledaregenskaperna finns där och allt runtomkring fotbollsmässigt. I och med mitt jobb som arbetsledare inom Telge Tillväxt känner jag mig bekväm med att tala inför grupp, leda, ta beslut och föra gruppen tillsammans, vilket är vad fotboll handlar om, säger den forne forwarden som gjorde över 30 matcher för Hammarby IF 2013-2014. Jag jobbar ju mycket med de mentala bitarna och det mentala kan ibland betyda mer än en vältränad kropp och där tror jag att jag har mycket att ge i och med mina erfarenheter.


- Den tränaren i Assyriska som påverkat mig mest är Rikard Norling, utan tvekan. Han hade många bra egenskaper och bland dessa ledarskapet. Han kanske inte var den mest tekniskt kunniga tränaren, men var en bra ledare och kunde stärka gruppen så att vi kunde jobba tillsammans. Han gjorde hela gruppen delaktig och då kommer man väldigt långt, säger Andreas om Rikard Norling som tränade Assyriska från 2010 till och med sommaren 2011.


Vill ha en mindre trupp men med högre kvalitet

Assyriskas P-02 spelar idag sin första träningsmatch mot Nyköpings BIS, sedan tidigare har laget  hunnit med en träningsmatch med coach Haddad men det är fortfarande mycket nytt.


- Vi hade träningsmatch i lördags, vilket var min första match med laget som vi vann med 8-2. Vi testade lite olika formationer och vad som passar bra, berättar Andreas som ska påbörja SVFF:s tränarutbildningar så fort som möjligt.


- Under alla mina år som fotbollspelare i andra klubbar än AFF hade ungdomarna en helt annan skolning än AFF:s ungdomar. I andra klubbar utmärker sig ungdomarna kanske inte tekniskt, men de spelar enkelt och smälter in. I AFF är det tvärtom, de är väldigt, väldigt tekniska men gör det för svårt för sig själva. Jag ser det som min uppgift att skola de här ungdomarna rätt och förbereda dem på sin seniordebut. När de får göra sin första träning med A-laget ska de smälta in, spela enkelt och röra sig på rätt ytor. Det handlar mycket om attityd, ödmjukhet och anpassning till sin roll.


Under intervjun återkommer Andreas till hur hans syn på lagbygget är och hur viktigt det är för hela truppen att känna sig delaktig. För att komma dit menar han att man måste skapa en bra stämning som ledare och engagera hela laget.


- En trupp ska vara uppbyggd så att den är lite mindre, men fortfarande hålla så hög kvalitet som möjligt. När vi gick upp med Hammarby hade vi en sån trupp, färre spelare men högre kvalitet, där alla kände sig delaktiga. Alla hade chansen att starta, blev det luckor i startelvan hoppade en förberedd spelare in, då blir gruppen stark och alla spelarna bidrar till en bättre stämning. I vårt lag ser jag inte avbytarna som reserver, jag ser dem istället som avgörare, menar Andreas.


Planen för framtiden är tydlig och målen är satta - Andreas Haddad vill i framtiden vara seniorlagstränare, men betonar att han är beredd på att det kommer ta tid.


- Jag ser det här som mitt första steg. Att träna ett seniorlag inom en snar framtid är mitt mål. Men det här är bara början, jag ser det här som min framtid nu, jag har höga ambitioner men tar ett steg i taget.


Kan du tänka dig att någon gång träna Assyriskas A-lag?

- Absolut, det skulle jag absolut vilja men man får ta det ett steg i taget, säger Andreas ödmjukt. 

Skribent:Renyo Aslan
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩