Motståndarkollen: Halmstads BK

svenskfotboll.se

Halmstad har öppnat säsongen starkt. Efter en förlust i premiären mot IK Sirius har det i de tre andra matcherna mot Trelleborgs FF, Ängelholms FF och GAIS blivit idel trepoängare. De tre vinsterna ger HBK nio poäng vilket gör att de toppar Superettan efter fyra matcher. I sin senaste match mot GAIS tog HBK ledningen i den 24:e minuten via ett frisparksmål av det norska nyförvärvet Alexander Ruud Tveter. I den 54:e minuten utökade förra årets skyttekung - då i Jönköpings Södra IF - Fredrik Olsson ledningen.

Halmstads BK spelade förra året i Allsvenskan men slutade på 15:e plats och degraderades därför till Superettan, vilket avslutade en treårig sejour i Allsvenskan. Utöver den stundande säsongen gör alltså HBK sin andra säsong i Superettan, den första gjorde de 2012 då de klev tillbaka upp till högsta serien.

Ändringar i truppen

Inför säsongen skedde en del truppmässiga förändringar för HBK som innebar att bland andra Kwame Karikari och James Keene fick nya klubbadresser, under säsongen såldes även Joseph Baffo - som var med och vann U21-EM 2015 - till tyska Eintracht Braunschweig i Bundesliga. Även Matthew Rusike, som tillsammans med Keene och Antonio Rojas var lagets skyttekung med fyra mål lämnade för Helsingborg, liksom försvararen Viktor Ljung.

Nyförvärv inför säsongen 2016 är unge Adnan Kojic med U-landslagmeriter, Rebin Assad från Ängelholms FF, norrmannen Alexander Ruud Tveter, förra årets skyttekung Fredrik Olsson och Ivo Pekalski som trots sina 25 år redan hunnit med att vinna två SM-guld med Malmö FF. I Halmstad återfinns även mittfältarna Junes Barny och Kristoffer Fagercrantz samt försvararna Fredrik Liverstam och Mohammed Ali Khan, alla med från förra säsongen. Sista utposten som målvakt innehas av en viss Stojan Lukic, som 2007 gjorde 25 matcher för Assyriska och var med om att ta upp Assyriska till Superettan efter ett år i Division 1. En spelare att hålla ögonen på är 16-årige yttermittfältaren Sead Haksabanovic som förra året debuterade för Halmstad i Allsvenskan och därmed blev den yngste spelaren att representera HBK med sina 15 år. Intressant är att Haksabanovic öppnade säsongens målskytte redan i den 2:a minuten och gjorde därmed Superettans snabbaste mål tillsammans med GAIS Luther Singh som också målade i 2:a minuten.

I Superettan har Assyriska och Halmstad bara möts två gånger som slutat med varsin hemmavinst - vårmötet slutade 3-1 till HBK, AFF:s målskytt den gången hette Mikael Thorstensson. I returmötet vände Assyriska på steken och vann med 2-1där Ceyhun Eris öppnade målskyttet och Nahir Besara avgjorde och på så sätt säkrade nytt kontrakt till säsongen 2013.  I tävlingsammanhang har AFF och HBK möts i både Svenska Cupen och Allsvenskan, tre matcher där Halmstad har gått segrande ur två av dessa möten, första mötet i Allsvenskan slutade 0-0 på Bårsta IP.

Halmstad som har gjort sju mål och släppt in två mål på fyra matcher har just nu bäst målskillnad. Olsson, Ruud Tveter och Haksabanovic har gjort varsina två mål och det sjunde målet gjordes av Simon Silverholt. Bakåt har Stojan Lukic hållit nollan i tre matcher, mot Sirius släpptes två mål in men efter det har han hållit rent.

Kortfakta: Halmstads BK

Bildades: 6 mars 1914

Hemmaarena: Örjans vall