Motståndarkoll: Syrianska FC

Assyriska kommer till spel med en oavgjord match i bagaget från senaste matchen mot Ljungskile. På Uddevalla Arena tog Assyriska ledningen när Simon Strand rann igenom motståndarförsvaret och på väggpass från Aziz Corr-Nyang kunde runda LSK-målvakten August Strömberg och se bollen rulla i mål. LSK kunde dock kvittera genom ett snabbt anfall när dryga halvtimmen var spelad. Med huvudtränare Fredrik Samuelsson vid rodret har nu Assyriska plockat 9 av 15 möjliga poäng och har 10-4 i målskillnad, som i fortsättingen även fått in assisterande tränare tillika sportchef Joel Riddez vid sin sida.

Söndagens motståndare Syrianska FC kommer till derbyt med en ny tränare i Tino Katsoulakis som tillträdde efter att Bosko Orovic lämnat klubben under förra veckan. Katsoulakis gjorde sin första match i söndags då SFC tog emot Dalkurd och förlorade snöpligt efter att Dalkurd vänt och avgjort matchen i den 93:e minuten. Dessförinnan hade SFC tagit ledningen genom Success Nwosu i den 30:e minuten. Därefter kvitterade först Dalkurd genom Henrik Löfkvist i den 56:e minuten och avgjorde matchen genom Leonard Pllanas strut i en tilltrasslad situation efter en trippelhörna i den 93:e minuten.

Förlusten mot DFF inräknad har SFC nu fyra raka förluster på de fem senaste matcherna. Sin senaste vinst tog man mot Åtvidaberg på hemmaplan i den åttonde omgången, då man besegrade ÅFF med 2-0 efter varsitt mål av förre Assyriskaspelaren Bachir Katourgi respektive nyförvärvet Robin Book. SFC:s målskillnad de senaste fem omgångarna följer säsongens mönster. De har sett till de fem senaste matcherna gjort fyra mål och släppt in åtta, vilket speglar säsongens målskillnad hittills då man gjort åtta mål och släppt in 16. Bäste målskytt är just Robin Book som gjort två mål, därefter skuggar sex olika målskyttar vilket visar tecken på att Syrianska har flera spelare som kan hitta nätet.

Inför säsongen tappade Syrianska tränaren Nemanja Miljanovic till Elfsborgs IF samt de tongivande spelarna Gabriel Somi och Saman Ghoddos till Östersunds FK. Därför rekryterade man en ny tränare i göteborgaren Bosko Orovic som kom från ett huvudtränaruppdrag i Qviding FIF. Det blev dock bara tio matcher som tränare för SFC för Orovic som valde att lämna Syrianska på grund av personliga skäl, varför Tino Katsoulakis rekryterades. Även flera nya spelare värvades in, bland andra Tif Kiddu, August Wängberg och nyligen inlånade 18-åringen Marko Nikolic som anslöt i början av maj och som hunnit göra ett mål på fem matcher. Assistligan leds av unge ytterbacken Wictor Wernersson som gör sin andra säsong i SFC. Wernersson har åstadkommit fyra målgivande passningar på 11 matcher, att jämföra med förra året då han slutade på en målgivande pass på 25 matcher.

Förra årets derbyn slutade med ett oavgjort resultat och en vinst på höstkanten för AFF. I Assyriskas vinstmatch, som slutade 2-0, hette målskyttarna George Makdessi och Gustavo Blanco. De fyra senaste mötena har slutat med två vinster för Assyriska, en oavgjord och en förlust. En tänkvärd detalj är att de tre matcher som inte slutat oavgjort, alla har slutat 2-0 till det vinnande laget. Alltså har vinnaren hållit nollan och det har gjorts sex mål på fyra matcher, vilket ger ett målsnitt på 1,5 mål per match. Att ett derby kokar av känslor är ingen överraskning vilket kortstatistiken visar. Under de två senaste matcherna har det delats ut 12 gula kort och 2 röda, varav ett var ett direkt rött kort som utdelades till Assyriskafostrade Nahir Oyal efter att han tacklat Aziz Corr-Nyang.

Kortfakta: Syrianska FC

Bildades: 1 juli 1977

Hemmaarena: Södertälje Fotbollsarena