Fyra dagar kvar: ALLA derbyn genom tiderna

Assyriska FF i sina allra första matchställ, 1976.

Assyriska FF i sina allra första matchställ, 1976. · Foto: Assyriska FF

Åtta derbyn från dåtiden...

1978, division 7
Syrianska - Assyriska: 1-2
Målskyttar: Oklart (SFC), Joseph Malke Hanna (2, AFF)

Assyriska - Syrianska: 4-1
Målskyttar: Sohel Haddad (2), "Müller", Melek Bisso (AFF). Oklart (SFC).

1979, division 7
Assyriska - Syrianska: 3-0 på walk-over
    Syrianska dök inte upp och Assyriska vann således på walkover. Bakgrunden var att föreningarnas styrelser hade träffat en överenskommelse om att Assyriska skulle lägga sig - detta för att AFF föregående år vunnit två derbyn och man hellre prioriterade goda relationer för folket.
    Man skakade hand på detta, men Assyriskaspelarna vägrade acceptera styrelsens beslut och menade att de skulle göra sitt bästa för att vinna matchen. Innan matchen skulle blåsa igång meddelade Syrianska att man drar sig ur. 

Syrianska - Assyriska: 0-3 på walk-over
    Södermanlands fotbollsförbund hade före denna match beslutat om att stänga av Syrianska från serien och därför gick poängen även denna gång till Assyriska via walkover. Assyriska vann samtliga matcher i serien och avancerade till division 6.


1988, division 4
Syrianska - Assyriska: 0-4
Målskyttar: "Müller" (2), Cebrail Mermer, Feridun Baresso (straff)
    Nu hade det gått nio år sedan klubbarna möttes på en fotbollsplan. Biskop Gallo Shabo besökte matchen och höll tal i halvtid då matchtavlan visade 1-0.
    - Vilka som än vinner kommer vi alla att gå glada härifrån idag. För vi tillhör samma folk.
Länstidningen i Södertälje beskrev matchen som en folkfest, och Assyriska gick på knock efter att Kennedys pappa Benyamin "Müller" Bakircioglu gjort två mål. Han har i efterhand berättat att hans arbetskollegor, Syrianska-anhängare, var säkra på segern men att han själv bara svarat att det är på planen det avgörs.
    Syrianska fick avsluta matchen med nio man, då först Can Afram (25:e minuten) och sedan Aymen Said Naoum (60:e minuten) synat det röda kortet. Enligt "Müller" spelades matchen dessutom in, men kassetten försvann mystiskt.
    - Hur mycket vi än frågade efter den så upphittades den aldrig, berättar han.

Assyriska - Syrianska: 1-1
Målskyttar: George Soumi (AFF). Oklart (SFC)
    Assyriska ledde serien länge och såg ut att avancera även efter denna match. Ryktena gjorde dock gällande att Syrianska lagt sig mot bland andra IFK Eskilstuna i en 1-7-förlust för att AFF inte skulle vinna serien. Året därpå spelade lagen återigen i samma serie.


1989, division 4
Syrianska - Assyriska: 1-1
Målskyttar: Aymen Said Naoum (SFC). Muhammed Ben Ali (AFF)
    Matchen som blev ihågkommen för storbråket som bröt ut direkt efter slutsignalen. Assyriska ledde med 1-0 och klockan stod på 75 minuter när Syrianskas libero Karoly Jancsika blev utvisad - enligt Syrianskas tränare Imre Moro ett korrekt domslut. I övrigt var matchen ganska schyst spelad, hård men rättvis. Med undantag, menar "Müller":
    - Efter vårt mål började Syrianska-supportrar kasta stenar på vår målvakt och provocera honom under hela matchen. Han gick och klagade, men domaren vågade inte göra någonting åt saken.
    När Syrianskas Aymen Said Naoum kvitterade i slutet av matchen sprang SFC-fansen in på planen och vajade med sina flaggor framför Assyriska-supportrarna. Efter slutsignalen förvandlades fotbollsplanen till ett slagfält. Syrianska dömdes att betala 8000 kr och straffades även med tre matcher utan publik.


Assyriska - Syrianska: 1-2
Målskyttar: "Müller" (AFF), Billy Ohlsson (2, SFC)
    Då Assyriska inte kunde garantera säkerheten på denna match bad man förbundet att flytta den till neutral mark. Det fick bli Årby IP i Eskilstuna. Trots att matchen spelades utan publik hade hundratals fans samlats utanför arenan och klättrat i träd för att få en glimt av vad som utspelade sig på planen.
    Syrianska vann matchen och stor matchhjälte blev den spelande tränaren Billy Ohlsson, som gjorde båda målen. Med sju omgångar kvar ledde nu Syrianska serien. Tre omgångar senare hade Assyriska återtagit ledningen, vann till slut serien och avancerade till division 3. 


Elva derbyn från nutiden...

2007, division 1
Assyriska - Syrianska: 1-2 (3-0 efter beslut av SvFF)
Målskyttar: Andreas Haddad (AFF). Dinko Felic, Michel Aldemir (SFC)
    Efter 18 års avbrott var det dags igen - och derbyt blev precis så färgstarkt, så fängslande och så furiöst som alla hade förväntat sig på förhand. Splittringens sår var extremt infekterat när hela Södertälje vibrerade av prestige, och efter matchen utbröt små bråk vid supporterbussar där allt från spottloskor till tjyvsmällar utdelades. Med blind fanatism som bränsle eskalerade det hela utanför planen - och innanför sidlinjerna var det Syrianska som stod som segrare.
    - Fansen kom och stöttade oss varje träning den veckan inför matchen och det var ett mycket speciellt derby då det var det första på länge. Det var fullt med folk, berättar Robert Massi.
    Efter bara några minuter nickade Dinko Felic in 1-0 för SFC, och kvarten därpå blev en fullständigt övertänd Lamin Conateh utbytt, ilsken över att AFF-tränaren Peter Lenell missuppfattat hans spelstil i inledningen av matcherna. Michel Aldemir ökade på till 2-0 i andra halvlek, innan Andreas Haddad nickade in reduceringen halvminuten därpå.
    Assyriska startade sedan en forcering mot Syrianska-buren och Andi Toompuu såväl som Xhevdet Lumnica var nära att sätta 2-2, men SFC höll undan och tog hem det första derbyt i modern tid. Då kom dock Svenska Fotbollförbundet in i bilden.
    Syrianska hade använt sig av tre olicensierade spelare och AFF tilldelades segern med 3-0.


Syrianska - Assyriska: 1-0
Målskytt: Robert Massi
    Det unika? Båda lagen var revanschsugna - Syrianska för att de blev fråntagna segern i efterhand, Assyriska för att de förlorat ute på planen. Det obegripliga? Ett fegt Assyriska ställde upp med den mest defensiva uppställningen ett derby må ha skådat. Charles Sampson kastades in på det centrala mittfältet och gick från frysboxen till häxkitteln utan att klara av temperatursskillnaden.
    Den här gången visade dock AFF betydligt mer vilja, främst genom egne produkten Elias Merkes som stångades friskt både i närkampsspelet och i luftrummet. Även den här gången var det dock ett hungrigt Syrianska man stötte på, och för första men inte sista gången tyckte en viss Robert Massi att han passade perfekt som huvudroll i derbydramat.
    Massi tog vara på en stolpretur och skickade in matchens enda mål - och just i det momentet kvittade det för AFF-supportrarna att man ledde serien (som man sedan vann) och gick mot återtåg till Superettan. Förlusten sved. Ett derbyfirande bortom det formella fick fortfarande vänta. För några Syrianska-anhängares del var segern så värdefull att de ringde i kyrkklockorna.


2009, Superettan
Assyriska - Syrianska: 0-1
Målskytt: Robert Massi
    Efter 20 sekunder vann Mohammed Mbye, Assyriskas defensive mittfältare, en närkamp och erövrade bollen på mittplanen. AFF-supportrarna jublade euforiskt - och sekunden senare sparkades både Mbye och lagkamraten Marcos "Dinho" Ferreira ner av övertaggade Syrianska-spelare. Då hördes i stället raseri och burop från Assyriskas håll.
    Det var matchen i ett nötskal - det snabba skiftandet mellan glädje och vrede, mellan hopp och förtvivlan. Tittar man närmare i förstoringsglaset är det lätt att förstå varför. Över 8 000 åskådare hade sökt sig till Södertälje Fotbollsarena denna glittrande majeftermiddag. Zelge och Gefe kablade ut eleganta tifon på planens alla fyra sidor och stämningen rullade nerför läktarena och ut på planen. Där var det Syrianska som var starkast.
    Robert Massi krutade in 1-0 i Oscar Berglunds högra kryss och SFC-fansen blev alldeles utom sig av lycka. Syrianska-tränaren Özcan Melkemichel konstaterade helt riktigt att nyckeln var att hans mannar neutraliserade Assyriskas mittfältsmotor Dennis Östlundh.

Syrianska - Assyriska: 0-1
Målskytt: Xhevdet Lumnica
    En stor del av Assyriska-fansen var fast beslutna att bojkotta matchen för att inte generera klirr i konkurrentens kassa. En annan skara, en viss kärna, tyckte att kärleken till det egna laget självklart ska vara större än hatet mot rivalen.
    Syrianska-supportrarna var ändå i klar majoritet, det dånade på stora läktaren - men när Martin Lorentzon och Xhevdet Lumnica väggade sig igenom var det AFF som jublade högst. Lumnica tofflade in bollen fräckt bakom Christian Frealdsson och innan halvleken var färdigspelad hann Göran Marklund trycka iväg ett skott som skruvade sig centimeter över ribban.
    På övertid i de absoluta slutminuterna nickade Syrianskas Denis Velic i ribban, och Assyriska kunde rida ur stormen med tre poäng i ryggsäcken. Samma natt brann den assyriska föreningen i Hovsjö ner till grunden och det surrades om allt mellan derbyraseri och försäkringsbedrägeri.
    Då säsongen summerades i oktober hade Assyriska knipit den allsvenska kvalplatsen framför näsan på Syrianska efter en minnesvärd 3-3-match borta mot Jönköping Södra.


2010, Superettan
Syrianska - Assyriska: 3-2
Målskyttar: Kutshi Kanga, Haris Skenderovic, Dinko Felic (SFC). Xhevdet Lumnica, Haris Laitinen (AFF)
    Med ungefär halva halvleken spelad kom situationen som var talande för matchen. Abgar Barsom jagade ikapp Assyriska superstjärna Ceyhun Eris, mannen som lämnade så djupa avtryck under sin korta sejour att han fortfarande betraktas som AFF:s bäste spelare genom tiderna. Just den här dagen kom han dock ingen vart. Barsom vann duellen - och Syrianska vann derbyt.
    Assyriska var lika frustrerade, lika nära, lika högklassiga som Ceyhun Eris. Syrianska var lika viljestarka, lika energiska och lika mycket hjärta som Abgar Barsom.
    Kutshi Kanga drämde in 1-0, Xhevdet Lumnica kvitterade till 1-1, men kort därpå styrde Syrianskas Haris Skenderovic in 2-1. Haris Laitinen tryckte in en halvvolley i början på andra, men efter en enorm rödvit press stack SFC upp med en långboll som nådde Dinko Felics panna. 3-2 - och Syrianska var bäst i stan igen.

Assyriska - Syrianska: 2-0
Målskyttar: Göran Marklund, Andreas Haddad
    Syrianska gjorde sin blott andra säsong i Superettan, men stormade redan mot Allsvenskan. Med en målsprutande Peter Ijeh i täten radade man upp segrar och byggde fantastiska sviter, alltmedan Assyriskas prestationer hackade så ordentligt att laget som tippades vinna serien såg det allsvenska tåget lämna perrongen.
    Men när ingenting talade för Rikard Norlings mannar såg man till att bryta Syrianskas svit på tretton matcher utan förlust. Göran Marklund lättade in 1-0 med pannan efter en hörna av Kevin Walker, vars högerfot sjöng högt i en derbymatch med mycket intensitet.
    Suleyman Sleyman träffade ribban med ett rungande distansskott, Magnus Bahne reflexräddade ihjäl en frustrerad Ijeh - och så frispelade Nahir Besara en hemvändande Andreas Haddad. Assyriska-sonen bombade bollen i mål och firade med att hylla sin döde vän Eddie Moussa.
    - Hela den hösten spelade jag varje minut för Eddies skull och målgesten i derbyt var ett sätt att hylla honom. Det var hans speciella målgest, säger Haddad.
    Assyriska vann sin upprättelse. Syrianska vann serien.


2014, Superettan
Assyriska - Syrianska: 0-2
Målskyttar: Nikola Grubjesic (2)
    Efter flera års avbrott var det återigen dags för derby i Södertälje - men för Assyriskas del kunde matchen knappast ha börjat värre. Innan någon hunnit begripa någonting skickade Nikola Grubjesic in 1-0 för Syrianska och så kopplade SFC ett demoraliserande grepp som man inte släppte förrän domaren blåste av.
    Däremellan hann Grubjesic göra sitt andra mål för dagen och hamra fast ännu en spik i Assyriskas alltmer krisande kista. AFF-tränaren Azrudin Valentic var förkrossad på presskonferensen, men talade ändå om ett fantastiskt stöd och menade att Assyriskas bästa spelare var publiken.
    Samtidigt firade Syrianska på bortabetongen, glädjesprudlande över att man visat sin ärkerival var derbyskåpet skulle stå - i alla fall under den här halvan av året.

Syrianska - Assyriska: 0-2
Målskyttar: Aziz Corr-Nyang, Alexander Nilsson
    Inför matchen gick Syrianskas officiella supporterförening, Gefe Fans, ut med ett pressmeddelande på Facebook. Det hette att Syrianska hade chansen att besanna en dröm - att skjuta ner Assyriska till division 1.
    Så illa var faktiskt läget för AFF, som kom till matchen med vetskap att de måste vinna, men knappt med självförtroende för att göra just det. Dagarna innan hade dock spelarna blivit rejält motiverade och därför gick man ut på slagfältet med full kontroll från början till slut. Aziz Corr-Nyang bredsidade in 1-0 via stolpen, och i andra halvlek tryckte Alexander Nilsson iväg ett skott som letade sig in bakom Dejan Garaca.
    Nilsson sprang euforiskt mot fansen i det förtrollande Södertälje-mörkret han precis lyst upp. Slutsiffrorna skrevs till 2-0. SFC slutade tia i serien. AFF klarade till slut kontraktet efter kval mot Örgryte - utan att ha vunnit en enda hemmamatch på hela säsongen.

2015, Superettan
Syrianska - Assyriska: 0-0
Målskyttar: -
    Går till historien som matchen då klubbarna och fansen förenades i 19 minuter och 15 sekunder. Så länge var Assyriskas och Syrianskas supportrar tysta på arenan, eftersom siffran 1915 står för året då assyrierna föll offer för ett folkmord i dåvarande osmanska riket. Hundratusentals slaktades, och hundra år senare stod deras ättlingar och visade att fotbollen kommer i andra hand.
    Efter den tystnaden bröt ett stort jubel ut och både Zelge och Gefe sjöng fram sina lag - som gick mållösa båda två.

Assyriska - Syrianska: 2-0
Målskyttar: George Makdessi, självmål
    I solskenet visade Assyriska att den nyfunna lyskraften var äkta. Syrianska gick ut med aggressivitet, men det var inte ett 2007- eller 2009-års AFF man ställdes mot. I stället brakade man rätt in i en rödvit vägg, där Christopher Brandeborn gjorde sin förmodligen bästa match under sin tid i klubben, medan Fredrik Holster gjorde lite som han ville bredvid honom.
    Det var just Holster som i början av den andra halvleken hittade George Makdessi med en svepande boll. "Jojo" väntade in studsen och stötte in 1-0 i bortre hörnet och i nästa sekund fick han ur sig sex års frustration i ett enda glädjevrål. I en intensiv andra halvlek fick SFC straff, men Robin Malmkvist räddade Charbel Georges svaga spark. På returen stormade Isa Demir fram och skyfflade undan bollen, till publikens enorma glädje.
    Snarare än 1-1 kunde i stället Assyriska utöka sin ledning. Ännu en vacker crossboll av Holster nådde fram till Mattias Genc, men skyttekungen valde att osjälviskt spela till Gustavo Blanco Leschuk. Argentinaren var inte sist på bollen och målet räknades som självmål, men AFF punkterade matchen och vann med 2-0.


2016, Superettan
Assyriska - Syrianska: 1-1
Mål: Ken Fagerberg (AFF), August Wängberg (SFC)

    Assyriska kom till spel utan playmakern Fredrik Holster, och det märktes på de rödvitas spel. Faktum är att båda lagen bjöd på torr, tafatt, tråkig fotboll och det dröjde till slutkvarten innan det hettade till.
    Ken Fagerberg, han som gått mållös i månader, snappade upp en retur som Tim Söderström sånär petade i mål. Fagerberg rullade in 1-0-målet och vild glädje utbröt på stora läktaren. Men AFF satte jublet i halsen.
    Två minuter från full tid nådde August Wängberg högst i en duell, i ett straffområde där åtta rödvita spelare inte lyckades hålla koll på fyra rödgula. Bollen seglade över Malmkvist och dalade retfullt ner i mål. 1-1, Assyriskas första insläppta mål sedan våren 2014 - och trots allt en obesegrad svit som förlängdes från tre till fyra derbymatcher.



TOTALT
Assyriska -
10 vinster
Syrianska - 5 vinster
Oavgjort - 4 matcher

FOTNOT: Vi ber er ha överseende med att vi inte har alla målskyttar samt att vissa matchbeskrivningar är antingen kortare än andra eller rentav saknas alls.

Skribent:Redaktionen
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩