Assyriska FF till U19-Allsvenskan

Båda lagen kom med sina allra starkaste lag, vilket i båda fallen betydde att även ungdomsspelarna med A-lagskontrakt fanns tillgängliga. Att intresse var stort kunde inte minst publiksiffran vittna om då uppskattningsvis 500 åskådare hade tagit sig till Södertälje Fotbollsarena i lördags.

Redan i första minuten kolliderade Assyriskas Gino Berg med Syrianskas Lukas Izgin så olyckligt att Izgin fick avbryta matchen med en bruten näsa.

Den tuffe och stabile Enoch Mbala i Assyriskaförsvaret var inför matchen ett frågetecken på grund av en känning i baksidan av låret, men ville testa och ge sitt bästa. Det skulle visa sig att hans spel hämmades av skadan något som Syrianska försökte utnyttja via Johan Edeland och Ramez Matti på bortalagets högerkant. Matti var mycket nära att göra ett tidigt ledningsmål men Nahir Saliba i Assyriskas mål gjorde en suverän räddning.

Under första halvleken kunde Syrianska skapa några halvchanser medan Assyriska inte fick igång sitt vägvinnande spel förrän i slutet av halvleken.  I första halvleks allra sista spark lyckades Marko Manovic efter tilltrasslad situation och en hörna snyggt skjuta in på halvvolley i målvaktens vänstra hörn - 1-0 till Assyriska.

Andra halvleken visade en hel annan matchbild. Den före detta backbjässen och numera AFF-tränaren Ghassan Hamed som i år assisteras av f d backkollegan Zoran Manovic vände matchen genom ett par byten som skulle visa sig vara matchavgörande. Assyriska kom ut i andra halvlek och dominerade i både spel och målchanser och målen lät inte vänta på sig.

Mario Gorgis och Amro Al-Dawoodi byttes in på Assyriskas mittfält respektive anfall och dominerade matchbilden i återstoden av matchen. Al-Dawoodi, som i första halvlek byttes ut efter 25 spelade minuter, byttes in i Jerome Tibbling Ugwos plats, och skulle bli väldigt lyckosam. På 30 minuter tryckte han in bollen fyra gånger i Syrianskas mål och såg dessutom till att vinna skytteligan.

Slutresultatet skrevs till 5-0 och innebär att Assyriskas U19-lag kommer att spela i U19-Allsvenskan 2017.

Matchen var även fysiskt tuff då den innehöll 3 röda kort och 8 Gula kort.

I år Assyriska lyckades gå obesegrade i U19 div 1 Norra Götaland. På 16 seriematcher vann laget tolv matcher och spelade oavgjort i fyra matcher. Även målskillnaden var utmärkande och gick i linje med sista matchens resultat. Med hela 74 mål gjorda och ynka 12 insläppta och alltså en målskillnad på imponerande +62 har Assyriskas ungdomar visat att de redo att ta sig an U19-Allsvenskan kommande säsong.

Skribent:Ninous Toma