Assyriskas målvaktstränare: "Vi har två oslipade diamanter"

Foto: Assyriska FF

Stefan Mattsson, 33, visste tidigt att han ville gå i pappas fotspår och idrotta. Pappan var duktig i både fotboll och hockey, Stefan valde att spela fotboll och tennis. När han satsade helhjärtat på tennisen åkte han till slut på en förslitningsskada, blev tvungen att operera och la ner karriären innan den hunnit ta fart.

I dag är han målvaktstränare för Assyriska. Den vägen slog han in på efter att Rodrigo Reynoso, tidigare i Assyriskas stab, rekommenderade Stefan. Parallellt med tränarsysslan arbetar han på Södertälje kommun.

- Min stil som målvaktstränare? Rak, ärlig, väldigt noga med detaljer. Allt är i symbios och diskussionen om hur vi kan förbättra saker och ting är hela tiden pågående. Vi är ett team som jobbar tillsammans, jag och målvakterna. Gör de slut med flickvännen är det mig de ringer. Det är på den nivån det ska vara, säger Stefan och fortsätter:

- Som målvakt finns inget exakt facit på vad som är rätt och fel. Alla har sin stil. Det handlar bara om hur man ska komma fram till sin egen stil på sitt eget sätt och få ut maximalt av den. Allt ska dessutom vara matchlikt - allt annat är oväsentligt. Vi jobbar mycket med video och försöker maximera positionsspel, balans, speluppfattning och beslutsfattande, allt i minsta detalj.

Vad är den viktigaste egenskapen en målvakt kan ha, enligt dig?
- Får jag bara välja en säger jag speluppfattning. Utan den kan du aldrig bli något. Kan du inte läsa spelet, motståndarna och medspelarna spelar det ingen roll hur duktig du är i individuella moment. Har du inte speluppfattningen och kan läsa av och styra dina medspelare utifrån vad du tror motståndarna ska göra är du körd. Speluppfattning är väldigt svårt att träna upp. Antingen har du det eller inte.

Hur ser du på våra målvakter, Adrian Engdahl (född 1994) och Elias Hadaya (född 1998)?
- Adrian känner jag bäst i och med att jag jobbade med honom hela förra året. Jag ser honom som en oslipad diamant, som extremt ambitiös. Jag vet att det här kommer bli hans säsong. Det är här och nu som folk kommer att få upp ögonen för hur pass bra han är. Han är magisk med fötterna, duktig i luftrummet och har ett enormt bra positionsspel. Det är en komplett målvakt som behöver mer rutin och matcher. Jag är helt övertygad om att han kommer att blomma ut i år.

- Elias är en stor målvakt trots sin unga ålder, och trots sin storlek är han både smidig och explosiv. Tekniskt sett är han riktigt bra skolad. Det finns jättemycket att bygga på. Jag ser ingen begränsning i varken honom eller Adrian. Vi har två oslipade diamanter. Många målvakter är antingen duktiga på linjen eller i luftrummet, men det finns ingen begränsning för dessa två. Vi har två unga och riktigt vassa målvakter. Jag är ganska säker på att vi kommer ha division 1:s vassaste målvakter.

Skribent:Redaktionen
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩