Urstarkt Assyriska förlänger positiv trend

Michael Kargbo satte spiken i kistan för AFK Linköping som fick plocka ut bollen från eget mål för femte gången under matchen.  [FOTO: Morris Esa]

Michael Kargbo satte spiken i kistan för AFK Linköping som fick plocka ut bollen från eget mål för femte gången under matchen. [FOTO: Morris Esa]

Stämningen innan resan mot Linköping var på topp efter att laget haft en fin helg med värme och sol. Bussarna packades med spelare, bananer och mineralvatten. AFK Linköping väntade för att ta emot oss på deras fantastiskt fina hemmaarena som delas med andra lokala lag. Föga anade vi en bortamatch som innehöll allt och lite till.

Inför matchen saknades Linus Hillemar på grund av sjukdom och stannade hemma. Även ordinarie högerbacken Alekh Singh saknades p g a avstängning. Tillbaka efter en lång tids frånvaro hade vi dock Izuchukwu Emeh som såg spelsugen ut när han byttes in i andra halvlek. När rättskiparen satte pipan i munnen och blåste igång tillställningen kändes det faktiskt ganska segervisst. Assyriska var här för att ta tre poäng, inget annat var i tankarna.

Efter ganska tillknäppta femton minuter där båda lagen inte såg så balanserade ut vaknade AFK Linköping plötsligt till med några halvförsök till anfall. Den första resulterade i hemmaledning, en tillsynes lamt skottlobb som letade sig bakom Kevin Dyplin. Från läktarhåll såg det konstigt ut och visst borde målvakten ta den ändå.

Assyriska spelade bollen utan fart framåt under hela första halvleken. När väl bollen transporterades snabbt så kom chanserna. I den 32:a minuten spelades Antonio Yakob fint fram av David Strömgren i djupet som i sin tur avslutade med vänsterfoten. Ett läge som borde resultera i en kvittering.

Efter kvitteringschansen fick Assyriska en mental blockering där AFK Linköping tillåts göra två mål på tre minuter. Andra målet sker efter trippelavslut där backlinjen agerat passivt i varje läge innan bollen går i mål. Dyplin räddade de två första men kunde inte göra något åt der tredje försöket från kort avstånd. Det tredje målet var identiskt med det första och gjort av samma målskytt.

Tre noll i halvtid mot ett lag som inte spelat bättre på något sätt gav oss känslan i halvtid att detta ändå var en match man skulle kunna vända.

Martin Augar bytte redan i halvtid in Admir Catovic, Izuchukwu Emeh och Michael Kargbo, förändringar som skapade total kaos för AFK Linköping och tillät Assyriska att öka trycket redan från början. Så kom också första reduceringen direkt i första minuten på andra halvlek. Mamadouba Diaby med ett av sina, nuförtiden patenterade inlägg, touchade en motståndare och gick in i mål. Inlägget var så pass bra att hade det inte blivit självmål så hade en Assyriskaspelare skyfflat in den.

Efter denna inledning kändes det att en vändning låg i luften. Chanserna avlöste varandra och det var nära skrivkramp för undertecknad ett antal gånger. Emeh med skott i ribbkrysset där Kargbo missar en öppen retur. Abu Bakarr Suma med distansskott som målvakten parerar och konstanta djupledshot när knappa timmen gått. Assyriska såg verkligen heta ut och dominerade varje centimeter av gräsmattan.

2-3 kom också ganska logiskt, ett inlägg som vackert togs ner av Kargbo som sedan passar Catovic. Med en elegant iskall kroppsfint passerar Catovic sin motståndare och trycker distinkt in bollen. Vartannat anfall skapade oreda hos hemmalaget som inte kunde finna ett motmedel till Assyriskas sylvassa kombinationer. Kvitteringen som Lukas Johansson gör är en het kandidat till årets fullträff. På passning av David Strömgren tar han emot bollen med yttersidan, smäller av högerkanonen och ser bollen segla med full fart upp i krysset. Assyriska hade nu hämtat upp ett 0-3 underläge.

Pressen fortsatte, Assyriskaspelarna var överallt och kändes ibland övertaliga. Så i den 73:e minuten kom vändningen. Admir Catovic som med en drömpassning öppnade upp Linköpingförsvaret, som inte alls hängde med löpande Ramez Matti och Michael Kargbo. En fällning bakifrån och straff blåst. Fram stegade David Strömgren som missade, på returen höll sig en vaken Emeh och stötter in ledningsmålet.

Vändningen fullbordad och bortasupportrar som på bara några minuter lyftes från helvetets inferno till himlens portar.  På plan denna kväll fick vi också stifta bekantskap med Roberto Varto och Eufrat Barmousa, båda från Assyriskas ungdomsled. Barmousa skötte sig mycket bra i sin försvarsroll och Varto skapade oro hos motståndarna och kom till två avslut på de 13 minuter han fick. Ett av dem var ett lobbskott långt utifrån som tar i ribban och letar sig till Kargbo som för dagen gjorde ett mycket fint inhopp. Med yttersidan stängde han matchen, 3-5 och ridå. Assyriska hade inte bara vänt matchen, de gjorde det på ett fantastiskt sätt och en vacker lagfotboll. Det är bara att applådera!

En omgång som innehöll det mesta, en omgång som befäster Assyriska i toppen, en omgång som sent ska glömmas. Assyriska tackar även våra sponsorer som bjöd truppen på lunch på Rökeriet i Nyköping och middag på Kebab Baren i Linköping där ägaren Korial Korial med familj tog hand om oss på ett utomordentligt sätt.

Stort tack! Ni gav känslan från förr en mening igen, nu hoppas vi segertåget fortsätter och att så många som möjligt närvarar till nästa hemmamatch som, p g a bytet av konstgräset Södertälje Fotbollsarena, spelas nu på fredag 28 juni kl 19:30 på Östertälje IP. Vi ses där!