Ett bra kvitto på formen

Kapten Awrohum visade vägen med sitt mål och sin inställning.  [FOTO: Morris Esa]

Kapten Awrohum visade vägen med sitt mål och sin inställning. [FOTO: Morris Esa]

Stötta Assyriska och upplev toppstriden LIVE!
Bli medlem i Club 1974 för 165 kr/mån genom autogiro.

Det var en ganska stor publik från Södertälje som hade hittat till Källbrinks IP trots att fotbollsplanen ligger undanskymd mitt i ingenstans. Publiken fick vandra på en liten gång mitt i skogen för att komma fram till idrottsplatsen som omgärdas av löparbarnor och en fin gammal läktare. Det var dock värt promenaden när man såg hur fin gräsplanen var, den höll riktigt hög klass.

Assyriska FF var tillbaka från sommaruppehållet och förutom nämnda Strömgren och Emeh saknades även erfarenhet på mittfältet i form av Admir Catovic som stod över matchen p g a en lätt smäll på knät. Det som var glädjande var att Mamadouba Diaby var tillbaka efter långt skadeuppehåll. Diaby hade inte spelat fotboll sedan 23 juni och har endast en veckas träning i kroppen. Frågan var om han kommit tillbaka för tidigt och hur mycket han skulle hålla.

Vårmötet hade slutat med hemmaförlust och Assyriska FF var ute efter revansch när domaren blåste igång matchen. Redan tidigt i matchen visar Assyriska att man vill vinna, laget tar tag i taktpinnen och första avslutet kommer redan efter fem minuter. Det är Alekh Singh som hittar Linus Hillemar med en fin djupledsboll, Hillemar hittar Ramez Matti som skjuter utanför.

Det syns tydligt att många är på spelhumör och Diaby vinner luftdueller, Junior Kamana vinner närkamper och serverar Michael Kargbo som skjuter strax över ribban. Huddinge IF sticker upp och har tre avslut i ett enda anfall, samtliga täcks av heroiska försvarare.

I fjortonde minuten får Assyriska ett inkast till höger om Huddinges mål. Det är ganska långt ifrån och ser ofarlligt ut när Diaby stegar fram för att kasta in bollen. Inkastet blir riktigt lång och når lagkapten Nemrud Awrohum, som står mitt i straffområdet, nickar in bollen vid stolproten. Assyriska tog ledningen i matchen.

Awrohum visade också vägen genom att ta i hårdhandskarna vid flera närkamper och det smittade av sig på laget som låg tätt på Huddingespelarna. Bara fyra minuter efter ledningsmålet kom en nästan identisk situation, ett inkast från Diaby från nästan exakt samma position, nickskarvas av Kyle Konwea. Nickskarven når Hillemar som skjuter bollen stenhårt i ribban.

Förutom lite slarv där Huddinge tillåts spela upp isg till ett fint anfall som avslutas från mycket nära håll (avslutet går på Kevin Dyplin) och ett bolltapp som friställer Huddinges Abiel Sequar (Ramez Matti tacklar farligt i straffområdet och bollen går till hörna) gör Assyriska en mycket fin första halvlek. Man hade fler chanser att utöka sin ledning där t ex en frispelad Kargbo halkar när han ska runda målvakten och Ramez Matti dribblar riktigt snyggt bort två spelare på kortisdan och skjuter ett farligt skott som täcks ut till hörna.

Det kändes tryggt när andra halvlek skulle dra igång men som så många gånger förut blåstes tryggheten bort så snabbt publiken hunnit sätta sig efter kioskbesöket i halvtid. Bra fem minuter in på halvleken kom Huddinge upp i ett anfall och Ashely Coffey, som debuterar för Huddinge, får på ett riktigt tungt skott som ser ut att gå stolpe ut - men först när hemmaspelarna firar mål blåser också domaren för 1-1. Det var inte många ens i publiken som fattade att bollen gått i mål.

Nu var frågan om Assyriska skulle kunna ta tillbaka initiativet. Huvudtränare Martin Augar satte igång sin plan på att förändra matchen med sitt första byte i 63:e minuten, ut gick Michael Kargbo och in kom Antonio Yakoub. Redan en minut efter bytet kom Diaby i full fart på sin vänsterkant och fick till ett riktigt hårt inlägg, Junior mötte bollen så att den först lobbades över en försvarare och sedan mötte han den med ett tungt skott på volley, ett riktigt fint mål som innebar 2-1 till Assyriska.

Efter ledningsmålet kontrollerade Assyriska matchen och hade det mesta av spelet ända fram till sex (!) minuters tillägsstid, frågan är var domaren hittade de minuterna? Det riktigt glädjande var att segern bärgades och försvarades efter att Assyriska i andra halvlek bytt in fyra egna produkter i form av Antonio Yakoub, Lukas Johansson, Roberto Varto och Alexander Jacob. Samtlig gjorde ett bra intryck och för sistnämnde Jacob var det a-lagsdebut. Det är bara att gratulera Assyriska för dessa unga spelare som kan komma att bära laget riktigt långt om det vill sig väl.

Segern innebär att Assyriska avancerar till tredjeplats och är endast två poäng ifrån en kvalplats. Nästa utmaning kommer i form av Tyresö FF redan nu på söndag 11 augusti - vi ses på arenan!