Historisk insats av Assyriskas P19

DM-mästare för fjärde gången i rad för flertalet av spelarna i denna framgångsrika upplaga av P19. Det är ett imponerande facit som bådar gott för framtiden.  [FOTO: Redaktionen]

DM-mästare för fjärde gången i rad för flertalet av spelarna i denna framgångsrika upplaga av P19. Det är ett imponerande facit som bådar gott för framtiden. [FOTO: Redaktionen] · Foto: Redaktionen

Matchen inleddes i ett mycket högt tempo där det var tydligt att det var två lag som var på jakt efter pokalen som förkunnar "Distriktsmästare 2020". Assyriska hade mycket boll och blandade tålamod med bolltempo. Med en tydlig plan spelade man bollen inom laget och väldigt tidigt i matchen så var samtliga spelare i AFF inblandade i spelet. Inledningen bådade gott.

Backlinjen, som var mycket stark matchen igenom, hittade upp med bollar till mittfältet som serverade anfallarna bollar att jobba med. När anfallet inte kunde gå framåt hittade man direkt en egen spelare lite längre bak i banan i form av en mittfältare eller en back som smugit med. Vi som satt på läktaren fick intrycket och känslan att det var balans i spelet och att detta kan komma att bli en trevlig och fin kväll. Som krydda på moset så stod även en målvakt i form av Jacob Rhawi längst bak och tydligt och tryggt agerade sista utpost.

Pressen i första halvlek var intensiv och passningsprocenten var hög. Det var två lag som absolut var värda att spela denna final. Redan efter ett par minuter är AFF nära att göra 0-1 då vi når högst i en höjdduell men den här gången så fredar AFC målet. Assyriska fortsätter att skapa men 0-0 står sig.

AFC som spelar en snabb omställningsfotboll når fram med en stickare till forward som kommer i fart och som blir ensam med Jacob. Skottet avlossas men Jacob lyckas göra sig stor och mycket smidigt och snabbt fäller han ner benet och gör en härlig benparad. Det här var en viktig sekvens i matchen då Assyriska, efter den räddningen och efter ett fint anfall, får utdelning i den 27:e minuten när Alexander Jacob slår in en retur på ett skott av Marcus Linday som målvakten stöter ut.

Assyriska fortsätter att ha mycket boll och skapar allt mer, laget spelar mycket fint men AFC gör även dom en bra halvlek och oroar med sina omställningar. I den 44:e matchminuten så är det dags igen, AFF utökar sin ledning till 2-0 och detta efter ett snabbt och fint spel där vi inte gör några misstag. Även denna gång ärdet Alexander Jacob som är sist på bollen. Som så ofta sagt tidigare så är det extremt skönt att få göra ett mål alldeles innan pausvilan.

Den andra halvleken startar likt den första med AFF som bollförande lag och AFC som är giftiga i sina omställningar. Chanser skapas men utdelningarna uteblir. Ju längre in i halvleken vi kommer stöter AFC allt högre upp i banan i sin jakt på reducering och kvittering. Det dröjer dock ända till den 84:e minuten innan laget reducerar till 1-2. Med sex minuter kvar på klockan blir det nerv i matchen.

Assyriska fokuserar och skapar flera hörnor matchens sista fem ordinarie minuter och så - i den tredje övertidsminuten - avgör man finalen genom att göra 1-3 genom Robin Maximurad. Målet stöts in vid bortre stolpen efter en mycket fin passning som skär genom straffområdet. Minuterna efter blåser domaren av matchen och laget är återigen distriktsmästare med finalsiffrorna 3-1.

Direkt efter slutsignalen fick vi se glädjescener från stolta spelare i vitklädda tröjor på Tunavallen i Eskilstuna. Armarna höjdes i luften och glädjeropen skreks. Priser delades ut och spelarna duschades med (alkoholfri) champagne.  Som helhet så kan vi säga att detta är en välspelad final med ett initialt riktigt högt tempo. Båda lagen besitter härliga kunskaper på planen och det är med stor glädje och stolthet lagkaptenen i Assyriska får hämta och lyfta bucklan framför jublande lagkamrater.