Kämparinsats mot Vasalund

Christian Aphrem ordnade segermålet med sina först touch på plan

Christian Aphrem ordnade segermålet med sina först touch på plan · Foto: Caroline Khamo

Hemmapremiär och trevligt väder, det var bäddat för fest och härlig inramning. Gästerna för dagen, Vasalunds IF, som tippas att vinna serien fick en svår nöt att knäcka i AFF som krigade in till slutet när matchklockan slagit över 100 spelade minuter.

Assyriska ställde upp med samma elva som i premiären mot Piteå, förutom att Carl Norberg kom in istället för skadade Eufrat Barmousa. Inramningen var på topp och i särklass bäst i hela Ettan.

AFF skulle med publiken i ryggen inleda piggt och pressa bortalaget högt. Här skulle det inte visas någon respekt för att Vasalunds IF är topptippade, utan Assyriska skulle ta tag i taktpinnen direkt.

Utdelning skulle också komma. Hugo Fernandez fick bollen på högerkanten och avancerade i en av sina patenterade soloräder på kanten. Först snurrade han bort fd. Hammarby-spelaren Erik Figueroa, för att sedan med en tvåfotare göra bort nästa motståndare. Avslutet från tight vinkel skulle dock enbart leda till hörna. När Norberg slog den hörnan kändes det som att inlägget var för högt och för långt. Men från ingenstans dök nyförvärvet och för dagen väldigt stabila Zack Lindgren fram i bortre stolpen och nickade in bollen i mål. Eufori i hemmaläktaren och 1-0 på resultattavlan efter sju minuter spelade.

Efter ledningsmålet fortsatte de rödvita att göra det jobbigt för Vasalund som inte fick något gratis. AFF var egentligen nära både 2 och 3-0 i första halvlek med chanser för både Hillemar och Fernandez. Men efter 45 spelade minuter var ställningen 1-0 med bud på mer från hemmalaget. Olyckligt var dock att Victor Åsberg var tvungen att utgå pga. skada tidigt i halvleken.

I andra halvlek skulle AFF tappa mycket energi och ge bort taktpinnen till Vasalund som tog över mer och mer. Utan att egentligen skapa några farligheter satte de stor press på AFF som blev låga i sitt försvarsspel. AFF spelade ängsligt och ett kvitteringsmål låg i luften. 1-1 skulle också komma i minut 60 efter att Kevin Jarrett olyckligt fått bollen på handen när han egentligen skulle rensa bort bollen från en hörna och domaren pekade på straffpunkten.

Bortalaget, stärkta av sitt kvitteringsmål, fortsatte att ha initiativet och AFF-spelarna kändes väldigt tröttkörda. Det kändes som att ett ledningsmål för bortalaget skulle komma när som helst.

Tränaren Krasniqi skulle dock genomföra byten som åter skulle vända matchen i Assyriskas favör. In kom Christian Aphrem på vänsterkanten och Sam Kardar till höger. När Carl Norberg slog en långboll från sin högerkant kändes det helt ofarligt förrän bollen damp ned hos Aphrem som med sin första touch i matchen tog emot, fintade inåt och sköt stenhårt bollen i första stolpen när alla trodde att han skulle skjuta i bortre. 2-1 i minut 72 och AFF åter i ledning efter en sämre period i matchen.

Resten av matchen behövde AFF fokusera på att försvara sin ledning och gå på kontring när tillfället gavs. Vasalund hade mycket boll men hade svårt att skapa riktigt farliga lägen. Det mesta skulle komma från fasta situationer. Norberg skulle hinna rädda ett mål på mållinjen som retsamt höll på att leta sig in.

Ett hårt krigande AFF skulle dock hålla emot när klockan slog över 100 spelade minuter och kamma hem alla tre poäng. Vi tackar för en fantastisk krigarmatch från spelarna och en fantastisk inramning från supportrarna.

Nästa match spelas på bortaplan mot HTFF söndag 14 april kl. 16:00. Vi ses där!

Skribent:Christian Hanna