Därför är Assyriska i ekonomisk kris

Till att börja med, varför har Assyriska hamnat i denna svåra ekonomiska situation?
Svaret är enkelt, men samtidigt svår att besvara med ett par korta rader. Det enkla svaret är att Assyriska levt över sina tillgångar under många år. Det här underskottet skapades inte i år. Det har varit en successiv process där klubben gjort förluster under en längre tidsperiod. Jag är rak och ärlig när jag säger att ekonomin misskötts och kostnader inte kunnat balanseras med de intäkter klubben haft. Jag vill dock inte peka ut enskilda individer eller enskilda styrelser. Det har snarare legat i föreningens kultur att ständigt vara på jakt efter sportsliga framgångar och det i sig har medfört att de ansvariga gasat på lite hårdare än vad som varit motiverat ur ett ekonomiskt perspektiv. Till slut briserar bomben och nu står vi där vi gör, helt enkelt, med ett konkret hot över oss. 

- Vi får heller inte glömma bort att Assyriska är en liten förening om man jämför med andra superettanklubbar och stödet från näringslivet i Södertälje samt kommunen har varit begränsad under många år, särskilt i en jämförelse med andra elitklubbar i Sverige. Klubben har under många år drivits av eldsjälar och på längre sikt är detta en modell som måste balanseras med starkare finansiell stöd från näringsliv och kommun för att AFF ska kunna avancera uppåt.  

Men hur har ni hanterat detta själva, ni tog ju över i december efter att den gamla styrelsen hoppade av. Vad har varit era åtgärder?
Vi tog ju över i december och redan då visste vi om att hotet om elitlicensen var konkret då AFF hade tillfällig dispens från förbundet under 2014. Redan vid början av 2014 var det egna kapitalet negativt. När vi tog över var det således många som dömde ut detta som ett självmordsuppdrag. Men vi var väldigt motiverade att kliva in och förändra Assyriskas mentalitet när det gäller ekonomin. Grabbarna i dåvarande interimsstyrelsen kavlade upp ärmarna och tog sig an detta svåra uppdrag, att inom loppet av 8 månader försöka sanera skulden en gång för alla, så att Assyriska kan andas ut och börja satsa långsiktigt igen. Vi var inte rädda för uppdraget, och är inte rädda för uppdraget än idag. Det vi har gjort konkret är bland annat följande:

* Skulden var nästintill det dubbla under hösten 2014, närmare 3 Mkr. Vi står idag kvar med en skuld på 1 Mkr samtidigt som vi sportsligt presterat bättre än ifjol. På 6-7 månader har närmare 2 Mkr betats av och vi har infört strikt kontroll över ekonomin.

* Spelarbudgeten har bantats ner med över 1 Mkr och övriga personalkostnader inom föreningen har skurits ner med ca 700 000 kr. Kansliet har 2 heltidsanställda jämfört med 4 förra året.


* Trots dessa nedskärningar har vi kunnat hålla intäkterna enligt budget. Dels har kvarvarande personal fått bredare arbetsuppgifter och dels har styrelseledamöter gått in och arbetat ideellt på marknadssidan för att täcka upp för personalförlusterna från ifjol.

* Vi har stärkt Club 74 vilket långsiktigt är det bästa projektet föreningen har i dagsläget där varje person som brinner för Assyriska på ett enkelt och konkret sätt kan dra sitt strå till stacket och hjälpa laget. Vi är uppe i närmare 400 medlemmar vilket är rekord.

* Viktigast av allt: vi har infört en kostnadsmedvetenhet i föreningen och har inte satsat en krona på förvärv om vi inte haft ekonomisk backup. Varje spelare vi tog in under försäsongen har varit budgeterad eller uppbackad av privata finansiärer.

Det är mot bakgrund av allt detta som jag tidigare påpekat att vi är på rätt väg. Men vi kämpar mot klockan.

Många medlemmar frågar sig varför detta kommer nu, så sent inpå beslutet om elitlicensen. Varför var ni inte ute med detta tidigare
De som följer laget nära och som har läst våra artiklar på hemsidan under våren, samt varit med på de informationsmöten vi hållit osv, håller nog inte med om det. Vi har nästan varit övertydliga med detta ända sedan vi tog över i december. Jag har skojat med styrelseledamöterna om att vårt budskap i princip bara handlat om ekonomin i år. Så jag köper faktiskt inte detta resonemang. Vi har varit extremt tydliga med att ekonomin är usel och att elitlicensen är i stor fara. Och vi har jobbat hårt i det tysta för att lösa det under hela våren och vi har som jag tidigare nämnt redan betat av stora delar av skulden. Men för att komma i mål så behöver vi hjälp från våra fans, medlemmar och organisationer. Vi har upprepat detta budskap flera gånger i vår kommunikation med fansen. De som verkligen följt Assyriska har hela tiden vetat om hur illa ställt det varit med ekonomin.

Vad är det för skulder klubben har? Kan du specificera?
Det rör sig om skulder som alla elitklubbar har, såsom leverantörsskulder, bankskulder och dylikt. Inget unikt i sig, men skulderna är högre än tillgångarna och det egna kapitalet är negativt. Förbundet kräver att elitklubbar ska ha ett eget kapital som är positiv. Det egna kapitalet är -1,5 Mkr i dagsläget men 500 000 kr är redan inhämtade. Det saknas därmed 1 Mkr som ska in innan 31 augusti.

Det pratas en hel del om var pengarna från försäljningarna av bland annat Mikael Ishak, Rikard Norling och Nahir Besara tagit vägen de senaste åren. Vad säger du om det?
Jag har som sagt inte varit insatt i hur tidigare styrelser arbetat, men givet den informationen jag sitter på och som jag fått ta del av så har det i sammanhanget varit obetydliga belopp givet hur stor skulden varit under åren dem såldes. Hade vi inte sålt dessa så hade sannolikt AFF haft svårt att fortsätta bedriva elitverksamhet. Skulden har under vissa år varit mycket högre än vad den är i år och de här spelarförsäljningarna har hjälpt till att beta av denna. AFF har från period till annan gjort ordentliga satsningar mot allsvenskan som kostade mycket pengar. Under vissa år hade klubben uppåt 30 kontrakterade spelare, varav många högavlönade och namnkunniga, och som således belastade klubben ekonomiskt. Så det är lätt att glömma bort de kostnader klubben haft genom åren och bara fokusera på det som kommit in. Det är fel. Sedan är det inte miljardbelopp vi pratar om när det gäller de försäljningar Assyriska genomfört. En duktig superettanspelare går för mellan 500-1000 000 kr i bästa fall om det inte är något extraordinärt. Med personalkostnader uppåt 10 Mkr årligen så är det i sammanhanget inte gigantiska belopp klubben får in av försäljningarna.  

Vad tror du, Gabriel, med handen på hjärtat. Fixar vi det?
Jag tror på folkets goda vilja och på fansens kärlek. Vi har fått bra respons av många runt omkring laget och innerst inne tror jag att vi fixar det. Men det krävs hårt arbete och det krävs att folk lägger undan prestigen åt sidan och visar stolthet över klubbmärket. Vi har stor kärlek för denna klubb och tänker göra vårt bästa för att se till att sagan fortsätter, men utan supportrarnas stöd blir det svårt. Vi får alla hjälpas åt. Styrelsen har gjort stora uppoffringar under året, arbetat hårt i det tysta, allt för kärleken till klubben. Det är ett otacksamt jobb men vi kavlar upp ärmarna och kör. Ingen är större än klubben och nu gäller det att visa AFF:s styrka på riktigt. Med det menar jag fansens styrka för fansen är Assyriska!

Många hävdar att detta har vi hört varje år osv. Kommer det här att upprepas nästa år också?
Det är möjligt att folk ledsnat på att AFF varit som ett svart hål som ständigt behöver pengar. Men jag vänder på frågan och säger såhär; vad har inte Assyriska gjort för oss? Glöm inte all glädje som detta lag skänkt det assyriska folket och befolkningen i Södertälje. Vi får inte glömma bort detta. Visst har AFF alltid haft det kämpigt med ekonomin, men samtidigt är det folkets lag och vi måste värna om klubben. Kommer detta upprepas? Omöjligt att svara på. Allt handlar om hur styrelsen agerar framöver och den frågan passar jag på då jag inte vet hur styrelsesammansättningen kommer att se ut 2016 och framåt. Men elitverksamhet kostar mer än vad folk tror. Intäkterna har samtidigt minskat, delvis på grund av uteblivna sportsliga framgångar men även för att intresset för fotboll generellt minskat i Södertälje. Det är min känsla i alla fall. Sedan har situationen i Irak/Syrien dragit till sig folks bidrag och hjälp, vilket jag förstår till fullo och har stor respekt för. I slutändan handlar det ändå om balansen mellan intäkter och kostnader. 

- Jag vill dock lyfta fram en viktig och positiv sak i allt detta. Det finns väldigt mycket energi i klubben och vi har många duktiga individer som klivit fram i år och vill hjälpa till på många olika sätt och inom alla områden. Jag är övertygad om att saker och ting kommer att utvecklas bättre framöver när vi får arbetsro. 90 procent av tiden vi lagt ner i år har varit på att släcka bränder och rädda ekonomin. Potentialen är således hög för att förbättra alla delar av klubben på sikt.  

Vad tycker du om första halvan av superettan hittills och AFF:s prestation?
Årets Superettan är svagare än fjolårets. Alla lag slår alla på något sätt. Poängmässigt är jag relativt nöjd hittills givet våra förutsättningar. Kan vi vinna mot Gais på lördag så har vi 22 poäng. Förra året skrapade vi fram 14 poäng första halvan av serien. Men spelmässigt finns det betydligt mer att hämta. Det är något som även spelare och ledare anser så nu gäller det att spelet kommer igång på allvar till hösten. Spelarna har visat god vilja när det kommer till de ekonomiska problemen vi haft och stämningen är positiv i omklädningsrummet.

Några avslutande ord?
Uppmanar folk att hjälpa till så gott dem kan. Detta är vårt gemensamma lag och tillsammans är vi starka.  Med hjälp av supportrarna och alla runtomkring så hoppas jag att vi kan lyckas både ute på plan och även utanför planen. 

Tack för denna intervju och stort lycka till med allting!
Tack själva, nu kör vi!


För att hjälpa till, klicka här: http://assyriska.se/index.php?id=69#NyaAssyriska

Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩