Folkfest i det lokala derbyt

Victor Åsberg med en stark prestation i derbyt.

Victor Åsberg med en stark prestation i derbyt. · Foto: Caroline Khamo

Det största sportderbyt i Södertälje är den mellan Assyriska FF och Syrianska FC som alltid bjuder på feststämning, fulla läktare och en del överraskningar både på gott och ont. På senare år har Nordic United tagit sig in i finrummet med spelarvärvningar på löpande band. Nu när Syrianska befinner sig längre ner i seriesystemet stod Nordic United för motståndet. På läktarna var det inte den normala kampen vilket kändes lite surrealistiskt på något sätt. Vem är United Nordic?

Assyriska FF hade bjudit in både politiker, föreningsmedlemmar och tidigare spelare till matchen. Portarna öppnades redan två timmar i förväg då man ordnat med hoppborgar, diverse sportlekar, ansiktsmålning och försäljning i större skala. Vibbarna var på topp i den stekande solen.

Vibbarna anammades även på plan redan vid start. Chockförsluten senast då man snöpligt tappade en 1-0 ledning till en 1-2 förlust i matchens sista minuter var ett minne blott. Hemmalaget flög fram och dominerade med snabbt spel som sårade United Nordic i djupled. Det tog endast fyra minuter för hemmalaget att ta ledningen via Linus Hillemar som fint placerade in bollen i närmaste hörn. Dessförinnan hade en för dagen aktiv Christian Aphrem skarvat fram bollen smart till Victor Åsberg som i sin tur levererade en utomordentlig passning i djupled. Ett vackert anfall från start till mål. Av bara farten kunde Assyriska FF punktera matchen med lite flyt och det med knappa tjugo minuter slagna.

Hillemar i en ytterligare sprint som avslutas tätt utanför och Hugo Fernandez med ett signumavslut i bortre där Uniteds målvakt vackert parerar ut till hörna. En hörna som så när nickas in av Killian Denoual.

Där och då verkade hemmalaget väldigt bekvämt och hade inte några som helst problem med att hantera serieledarna. Sedan tog allt en ny väg. Duellspelet var som bortblåst och just en duell i mitten föranleder till kvitteringsmålet som kommer på tok för billigt.

1-2 lät inte dröja på sig. Inte heller grunden till baklängesmålet som var en tankelöst utkast in till mitten. Sekunder senare hade steken vänts utan att kocken vetat om det.

Halvtid, underläge och i ärlighetens namn oförtjänt.

Summerar man andra halvlek i ett ord så skulle det vara kontrollerat. Det var just det United gjorde, kontrollerade matchbilden, spelade bekvämt och säkert. Tiden rann ut i sanden utan att Assyriska FF egentligen fick till någon forcering värd att nämna. Christian Moses och Adi Tahirovic kom närmast med varsin chans utan något resultat.

Summerar man ihop matchen så borde "miniderbyt" sluta oavgjort vilket hade varit det mest rättvisa resultatet sett till skapade farligheter. Spelmässigt verkade ändå United Nordic något vassare i sitt grundspel och trygghet med mycket rutin i truppen. En trupp som kanske är den enda i Norrettan som saknar direkta brister. Byter man ut tre/fyra tongivande spelare och på köpet blir bättre är man en stark kandidat till att kamma hem förstaplatsen i Norrettan.

Assyriska FF samlar på sig sin andra raka 1-2 förlust. Förluster man tagit ledningen i men tappat samma ledning på fem minuters intervaller. Mot Örebro Syrianska hände det i slutet av matchen, idag upprepades händelserna i slutet av första halvlek. Det som jag saknade mest var det cyniska spelet man kanske borde ta fram i en sådan match.

Har man fastnat och motståndet är spelskickligt? Slå långt, högt, kriga, få till en klunga, rör om i boxen och kanske skaka fram ett mål man ofta förknippar med dem Brittiska öarna i en tid då Tipsextra var Sveriges främsta leverantör av fotbollsutbildning.

Vi tackar även alla som gjorde denna dag möjlig, både arrangörer och besökare. Stora som små. Otroligt kul att se den positiva stämningen bland besökarna vilket Södertälje som stad behöver mycket mer av.

Nu är det bara att blicka framåt mot nästa match som spelas mot Karlbergs BK på Stadshagens IP den 26:e maj kl 16:00.

Lycka till och studsa gärna tillbaka kvickt. Säsongen är lång och laget starkt.

Skribent:Mrad Barsom