Hedersam förlust mot serieledarna

18-årige mittfältsmotorn Marcus Linday gjorde sitt andra mål för säsongen.  [FOTO: Morris Esa]

18-årige mittfältsmotorn Marcus Linday gjorde sitt andra mål för säsongen. [FOTO: Morris Esa] · Foto: Morris Esa

Assyriska FF hade på de fem senaste omgångarna endast en förlust och trots att man saknade nyckelspelare fanns det ett litet hopp om att kunna skaka suveräna serieledarna BP på bortaplan. Dessvärre gick det inte hela vägen, men det är ändå inte en sådan här match laget ska gräma sig över.

På fem matcher hade alltså Assyriska kammat hem 8 poäng, vilket är fullt godkänt. Speciellt om man tänker på att laget innan dess hade 9 raka förluster. Tränare Ghassan Heamed har trots skador, sjukdomar och avstängda spelare, lyckats skaka fram poängen och få spelarna att tro på sig själva igen. Det ger hopp om en fin avslutning på serien och känslan var att det redan skulle visa sig i den svåra bortamatchen mot Brommapojkarna.

Men att möta Brommapojkarna på bortaplan är inte det enklaste. Laget har endast en förlust på 24 omgångar, har gjort flest mål och släppt in minst och leder serien 10 poäng till godo. Inför mötet med Assyriska hade dock BP endast tagit 1 poäng på de senaste två omgångarna och dessutom förlorat sin första match för säsongen hemma mot Gefle. Därför var siktet att komma tillbaka på vinnarspåret igen och ta hem alla 3 poäng mot Assyriska.

Assyriska FF som saknade sin skyttekung Antonio Yakoub p g a avstängning visste på förhand att de hade en tufft uppgift men var bestämda med att de tänkte inte ge BP en enkel eftermiddag. Heamed hade i Yakoubs frånvaro tvingats att gnugga fram en ny lösning som skulle ge laget bästa möjlighet att skaka om BP.

På topp fick Linus Hillemar starta och på bänken återfanns Nahir Saliba, Kevin Sharro och Kevin Rohlin. I övrigt fick resten av laget från senaste matchen mot Piteå förnyat förtroende. Matchen började i ett rafflande tempo från hemmalaget som radade upp 4 hörnor på de första 10 minuterna och satte press på Assyriskas försvar.

Denna press skulle till slut ge utdelning när BP kom i en snabb kontring i 26:e minuten där Jardell Kanga hittade Rodin Deprem som täckte bollen fint och sköt in 1-0 förbi Hossin Lagoun. Assyriska stack upp med en del vassa chanser i slutet av första halvlek där Mamadouba Diaby, Christian Aphrem och Dmitry Zhuravlev hade de vassaste och kunde med lite bättre skärpa sätta kvitteringen.

Andra halvlek blev mindre chans- och tempofattig men BP var ändå närmare ett 2-0 mål än att Assyriska skulle få in en kvittering. Hemmalaget skulle få sin utdelning men först gjorde Lagoun en riktig bra räddning på en farlig frispark av Marijan Cosic, därför kändes 2-0 målet bara snöpligt minuten efter.

Målet kommer efter en hörna i minut 53 där bollen nickas framför mål och Adi Tahirovic tacklar in Deprem, som får bollen på sig, in i mål. Det var Deprems 17:e ligamål och han är i ensam skytteligaledning nu i Ettan norra, fem av hans mål har kommit mot just Assyriska.

Assyriska stod ändå upp och kämpade, man gav inte upp som tidigare i säsongen där målen kunde rassla in och resultatsiffrorna skena. Heamed bytte in Alagi Sosse i minut 65 och laget började nosa sig fram till nya målchanser. Så i den 87:e minuten lyckas nyligen inbytte Younas Messaoudi bryta en boll, högt uppe på offensiv planhalva, så att bollen hamnar hos oförtröttlige Marcus Linday som vänder snabbt och placerar bollen i mål. Det var 18-åringens andra mål i hans debutsäsong i Ettan norra. Linday går från klarhet till klarhet tillsammans med sin mittfältskollega från P19 Victor Åsberg, som även han gjorde sin 3:e raka 90 minutare i Ettan norra.

Matchen slutade 2-1 till serieledarna BP och det här är väl en förlust som Assyriska FF kan ta alla dagar i veckan. Laget stod upp rätt bra om man ser till alla förutsättningar och med Lindays mål och  lagets insats i sin helhet bör man kunna ta de poäng som krävs för att rädda kontrakt. På söndag 17 oktober kommer Örebro Syrianska på besök och då behöver laget ert fulla stöd. Vi ses på arenan!