Kanada nästa för Assyriska FF

Assyriska FF startar ny fotbollsförening på andra sidan atlanten i staden London, Ontario i Kanada.

Assyriska FF startar ny fotbollsförening på andra sidan atlanten i staden London, Ontario i Kanada.

I år fyller Assyriska FF 50 år och man inviger jubileumsåret med att starta en systerförening i Kanada. ”Det är väl känt att Assyriska har supportrar över hela världen, det här är ytterligare ett tecken på att sagan är internationell och har sitt nästa kapitel i Nordamerika”, berättar Moussa Esa, ordförande för Assyriska FF.

Assyriska FF är en förening som alltid har engagerat assyrier och fotbollsälskare både i Sverige och världen över. För folket utan land har föreningen fungerat som ett landslag för alla assyrier i världen. Laget skakade om fotbollskartan i Sverige när man 2005 lyckades att nå högsta serien i landet, Allsvenskan. Den prestationen gjorde laget historiskt då inget annat lag, grundat av invandrare någonsin hade lyckats nå ett lands högsta serie.

Hela världen besökte Södertälje, en liten stad nära den svenska huvudstaden Stockholm och ville höras om detta mirakel. Vilka var assyrierna? Vad talar de för språk, vilken religion utövar de? Var kom de ifrån och hur lyckades de med denna bedrift?

Nu vill man återupprepa prestationen på en annan kontinent, i ett annat land och i en ny stad. Men hur gick allt detta till?

- Initiativet togs av några supportrar från Kanada, närmare bestämt London Ontario. De tog kontakt med oss och berättade om sin kärlek för Assyriska FF, för fotboll och för den assyriska gemenskapen i staden. De har följt laget i Sverige under en lång period och berättade om hur det ville göra samma Assyriska FF gjort i Sverige, säger Esa.

Assyriska FF blev nyfikna och har haft flera långa möten med främst George Oshanna, som kommer vara Assyriskas huvudman i Kanada, under det senaste halvåret. Under dessa samtal har känslan av samhörighet vuxit och leder nu till att Assyriska FF startar en franchise av sitt varumärke i London Ontario, Kanada.

- Den nya klubben kommer på engelska att heta Assyriska Soccer Club (ASC) och använda sig av samma logotyp som originalet och de kommer följa vår värdegrund som klubb. Vi kommer ha samma tröjleverantör, men de får ha egna sponsorer. Det är ett spännande steg vi valt att ta, berättar Esa vidare.

Nu jobbar båda klubbarna med att förbereda den kanadensiska hemsidan och sociala medier för att komma igång med att värva spelare och starta sin ungdomsakademi. Utbytet kommer att handla mycket om att fotbollsspelare i Kanada fostras enligt den svenska modellen och att de som utmärker sig ska kunna ha en möjlighet att komma till Europa via Assyriska FF. Men för Assyriska FF betyder det mycket mer än så.

- Självklart är det viktigt för en klubb som Assyriska att vara nära sina supportrar och det kan vara svårt med ett litet lag i Sverige att öka intresset på en annan kontinent. Genom detta projekt hoppas vi kunna vara mer närvarande som moderklubb och spela rollen som det landslag vi varit genom åren. Så här kan vi också öka antalet aktiva supportrar, vilket är otroligt välkommet, säger Esa.

Onekligen kommer Assyriska ha ett spännande jubileumsår under 2024, inte bara i sin serie i Sverige utan även på andra sidan Atlanten. George Oshanna, som kommer att leda verksamheten i Kanada, har spelat fotboll i hela sitt liv, även på seniornivå i Premiere League i Western Ontario. Idag är han även huvudtränare för U-21 laget Vancouver Whitecaps. Men enligt honom slår det här projektet allt.

- Att vi är klara med allt pappersarbete nu är helt otroligt, det känns som att min barndomsdröm har blivit verklighet. Nu äntligen kan jag få en egen Assyriskatröja så som jag alltid bett om från mina släktingar i Sverige men aldrig fått, säger Oshanna med ett stort skratt och tårar i ögonen.

Det är tydligt att Assyriska FF alltid varit nära Oshannas hjärta, ända sedan barndomen. Han förklarar att ambitionen är att Assyriska SC ska göra samma resa som Assyriska FF har gjort i Sverige men även bidra till att Assyriska FF blir ett ännu starkare varumärke.

- Drömmen är att hjälpa vårt landslag i Sverige att nå Champions League inom tio år och kanske vi i Nordamerika kan vara med och hjälpa till på den resan, avslutar Oshanna.

Skribent:Redaktionen
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩