Nahir Besara besökte Assyriskas ungdomsfotboll

Besara med far och son i sin entourage!

Besara med far och son i sin entourage! · Foto: Mrad Barsom

Nahir Besara föddes den 25:e februari 1991 i Södertälje. Besara fattade direkt ett intresse för den runda leksaken som senare blev hans yrke. Besara fick sin fotbollsuppfostran i Assyriska FF men det var ingen självklarhet att han redan som 17 åring skulle ta steget upp bland eliten.

Ser man på senaste årens allsvenska säsonger har du ju varit dominant stundtals, vad tycker du själv?
- Jo, det stämmer. Många assists och mål på kontot men i början var jag inte den starkaste, snabbaste eller den med mest finter. Jag kompenserade allt med att spela med hjärnan som blev mitt starkaste vapen och är det än idag. Mycket teknik i passningsspelet och en bra första touch som komplement så har du Hammarbys lagkapten beskrivet väldigt korrekt.

Just första touchen är något Besara fastnar vid, när han förklarar för barnen vad man måste finslipa i tidig ålder. Om första touchen är bra kan man orientera sig ute på plan och vara steget före sin motståndare.

- Men inget av allt man tränar på kommer kunna att användas på rätt sätt utan hårt jobb, ha roligt och mycket mental fokus, fortsätter han.

Efter den tidiga debuten lyckades Besara slå sig in i startelvan och gjorde väldigt bra ifrån sig i ett väldigt starkt Assyriska FF som ofta huserade i toppen av Superettan. Prestationerna med Assyriska fick Hammarby IF att fatta intresse för mittfältaren från Södertälje. I januari 2013 fick man till slut loss honom för spel i grönt och vitt.

Efter många fina år i Assyriska, som han växt upp i, låg nu fokus på att ta sig vidare i karriären. Södertälje byttes ut mot Söder i Stockholm men det skulle inte bli hans sista destination. Han har även representerat U-17, U-19 och A-landslaget. Det senare dock väldigt sent men man ska aldrig ge upp, vilket är ett bevis på just den tesen.

Efter spel i flera klubbar utomlands och några stopp i Örebro kom Besara tillbaka till Hammarby igen. Denna gång som lagkapten och fanbärare. Att ta sig fram och att lyckas med sport överhuvudtaget måste flera saker stämma men främst måste man ha en vilja och jobba hårt i både medgång och motgång. Säsongen 2023 när han valdes till lagkapten fortsatte Besara att leverera på planen. Ingen allsvensk spelare var direkt inblandad i fler mål framåt än Nahir som vann poängligan på nio mål och tolv assist.

Hammarbys lagkapten, fostrad i Assyriska FF får till slut svara på frågor som barnen fritt ställer under träningspasset. Besara svarar tydligt och fokuserar mycket på det hårda jobbet man måste lägga ner för att utvecklas. Det kommer komma dagar man känner sig mindre bra men det är bara att bita ihop och göra det igen och igen fyller han på.

Assyriska FF tackar Nahir Besara för att han tog sig den tiden i ett annars väldigt hektiskt schema för att besöka ungdomarna och kunna dela med sig sina erfarenheter. Han har en sluthälsning till ungdomarna och supportrarna.

- Kom ihåg att det är alltid lika speciellt att vara tillbaka i moderklubben i Södertälje och vem vet ,det kanske kan bli ett sista stopp i Assyriska FF innan skorna läggs på hyllan, hälsar Besara i slutet på intervjun.

Skribent:Mrad Barsom
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩