Peter den store har lämnat oss

Peter Antoine när han blev värvad till Assyriska FF i maj 1998 i ett pressurklipp från Expressen

Peter Antoine när han blev värvad till Assyriska FF i maj 1998 i ett pressurklipp från Expressen · Foto: Christer Höglund

En färgklick, en stark röst, inget filter och tron på att allt är möjligt. Han var mannen som blev stor med Assyriska FF och gjorde samtidigt laget stort. Nu har rösten tystnat men vi kommer för alltid att minnas Peter Antoine med kärlek och stolthet att han en gång i tiden gav Bårsta IP och Södertälje en röst som nästan tog oss till Allsvenskan.

Det är med stor sorg som Assyriska FF med alla sina supportrar tog emot nyheten om att Peter Antoine natten till 12 oktober lämnade denna jord. Ingen som någonsin träffade Peter kommer någonsin att glömma honom. Han var en karismatisk person med stor karaktär och en mullrande röst som sa det som först kom upp i hjärtat.

Peter Antoine kom till Assyriska 1998 när laget låg nästsist i Norrettan, som det hette då. Man hade sparkat Jan Stahre efter bara fyra matcher och fyra inspelade poäng och styrelsen gillade inte alls vad de såg. Man hade hört tips från egna nya spelare om någon galen tysk som skulle passa föreningen. Men när man gjorde sin efterforskning fick man höra att värva Antoine till Assyriska var som ”att kasta bensin på elden”.

- Men vi blev istället mer nyfikna och bestämde oss för att träffa honom. Vi lyssnade till hans fotbollsfilsofi och blev charmade av hans karaktär. Vi hade hört om hans levnadsvanor också så jag testade honom och sa att jag har hört att du gillar öl Peter, varpå han svarade ”jag dricker inte mjölk”. Vi gillade ärligheten och allt klickade för oss. Vi satsade på Peter och ångrade oss aldrig, minns Fehmi Tasci, nuvarande styrelseledamot och mer än 30 år i Assyriska FF.

 
I det läget som Assyriska kontaktade Antoine hade han egentligen tänkt sluta som fotbollstränare, han hade redan tränat åtta (!) lag och var trött på rollen. Men nu såg Antoine en tjusning med Assyriska och en utmaning som han ville ta sig an. Och på vilket sätt han gjorde det.

Efter en trevande vårsäsong där man fortfarande parkerade på nästsista plats tog Antoine laget till sina hemtrakter i Blekinge, närmare bestämt Hällevik, för ett träningsläger. Det måste ha gjort gott på laget för höstsäsongen avslutades med 9 segrar, 2 oavgjorda och enbart en enda förlust. Assyriska FF slutade på en bekväm femte plats i tabellen. Laget nådde också 16-dels final i Svenska cupen men föll mot IFK Norrköping med 0-1.

Nu var Antoine-effekten igång och ramsorna på Bårsta IP växte i takt med självförtroendet hos spelarna, publiken, föreningen och Södertälje stad. Det kändes i luften att något stort var på gång med Antoine vid rodret. Därför blev också andra säsongen den mest framgångsrika i föreningens historia dittills när man lyckades nå kvalet till Allsvenskan för första gången.

Supportrana sjöng ”Peter Peter Antoine, Antoine Antoine. Visa visa vad du kan, vad du kan, vad du kan!” Och Antoine levererade verkligen allt, han gav ganska fria tyglar till spelarna i en 3-5-2 modell som visade sig vara idealisk för spelartruppen. Antoines personlighet och sätt att tänka passade assyriers sätt att vara. Antoine och Assyriska FF tog varandra till höjder som de tidigare inte varit på utan varandra.

Det finns många som fick uppleva Antoine på nära håll och en av dem är Metin Tasci, Assyriskas meste kapten, som spelade under Antoines tid och som fortfarande är aktiv i föreningen som ungdomstränare.

- Peter ställde höga krav på oss och hade bra disciplin i truppen men alltid med glimten i ögat. Han fick ihop lagandan på ett bra sätt och vi kände att vi inte hade några gränser. Vi kunde vinna mot alla lag vi mötte. Vi uppnådde stora framgångar speciellt kvalet till Allsvenskan 1999. Under den perioden hade vi en slogan som löd på följande sätt: vi spelade med tysk disciplin, svensk organisation och assyrisk teknik. Peter var en man med stor karisma, bestämd och visste vad han ville. Han tog plats och sa alltid vad han tyckte. Han trivdes hos oss i AFF kände sig hemma här, minns Metin tillbaka.

Kachir Eskander, som senare blev assisterande tränare till Antoine i november 1998, är fortfrande aktiv i föreningen minns Antoine på detta sätt:

- Peter kommer alltid att vara en förebild och mentor för mig som fotbollstränare. Han var enormt stark, tuff, rättvis och framför allt en kunnig fotbollstränare som älskade sina spelare på ett genuint och beundransvärt sätt. Hans ledarskap var tydligt utmanande och utvecklande för alla som var omkring honom. Han satte Assyriska på fotbollsskartan, massmedia älskade honom och älskade Assyriska med honom.  Jag minns att vi hade publik även under våra träningar, om det inte var fotbollen så var det för att bevittna Peters medryckande entusiasm som spred sig till föreningen, spelare, tränare och supportrar. Alla älskade Peter och Peter älskade allt som hade med Assyriska att göra. Han trodde på oss på riktigt.

Eskander minns hur Assyriska spelade med tysk speltaktik med markeringsinslag vilket förbryllade fotbollssverige. Antoine trodde på sin trupp till 100 %. Han studerade aldrig motståndare och litade fullt ut på att vi kunde spela vår egen stil. Hans kärlek till spelarna var enorm och han var älskad och respekterad av sin trupp. Det minne som etsat sig fast hos Eskander är efter sista kvalmatchen mot Örebro SK.

- Vi missade uppflyttningen till Allsvenskan p g a, enligt mig, en domarskandal. Peter var helt knäckt och grät hejdlöst efteråt. Det var otroligt rörande att se hans engagemang och frustration, allt han ville var att ta Assyriska upp till Allsvenskan, minns Eskander med värme.

Assyriska FF sänder sina djupaste kondoleanser till Peter Antoines familj och försäkrar att Peters minne för alltid kommer att leva med oss, han gav oss tron på oss själva och modet att våga drömma större drömmar. Vila i frid Peter, du är en av oss.

Under säsongens sista hemmamatch mot Karlslund nu på söndag kommer Assyriska FF att hålla en tyst minut för att hedra Peter Antoines minne.

Skribent:Moussa Esa
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩